Goldman Sachs: Τρία Σενάρια για τις Πολιτικές Εξελίξεις Μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Goldman Sachs: Τρία Σενάρια για τις Πολιτικές Εξελίξεις Μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου
energia.gr
Παρ, 3 Ιουλίου 2015 - 10:06
Δύο ημέρες πριν το κρίσιμο ελληνικό δημοψήφισμα, η Goldman Sachs σε έκθεσή της εκτιμά ότι ένα ενδεχόμενο «όχι» δεν θα επιφέρει και ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ, παράλληλα, βλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Δύο ημέρες πριν το κρίσιμο ελληνικό δημοψήφισμα, η Goldman Sachs σε έκθεσή της εκτιμά ότι ένα ενδεχόμενο «όχι» δεν θα επιφέρει και ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ, παράλληλα, βλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο euractiv.gr, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «απρόβλεπτο» και ότι προμηνύει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις .

Προειδοποιεί, επίσης, ότι, ανεξάρτητα από την επικράτηση του «ναι» ή του «όχι», η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Goldman Sachs, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι ένα ενδεχόμενο «όχι» δεν θα επιφέρει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που συνιστά βασική προειδοποίηση της πλειονότητας των Ευρωπαίων ηγετών.

Η Goldman Sachs κάνει αναφορά σε τρία σενάρια μετά την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Επικράτηση του «ναι» με παραίτηση κυβέρνησης

Ένα σενάριο είναι η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική ευκαιρία, αυτό θα είναι το πιο φιλικό προς την αγορά σενάριο.

Σε αυτό το σενάριο προβλέπει σχηματισμό νέας κυβέρνησης (τεχνοκρατικής με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη), που θα δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις, θα είναι αξιόπιστη για τους διεθνείς πιστωτές και θα προχωρήσει με ένα νέο πρόγραμμα, συνεχίζονται την οικονομική στήριξη και στήριξη ρευστότητας της χώρας.

Επικράτηση του «ναι» και παραμονή Τσίπρα

Αυτό το σενάριο είναι «εκ φύσεως» ασταθές. Οι πιστωτές είναι σχεδόν απίθανο να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια κυβέρνηση Τσίπρα δεδομένων των τεταμένων σχέσεων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε «αναστολή» ενώ κλειστές θα παραμείνουν και οι τράπεζες.

Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας και οι ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν τη δυναμική για πολιτική αλλαγή, αλλά «δεν αποκλείεται» να δημιουργηθεί και μια δυναμική υπέρ του Grexit.

Επικράτηση του «όχι» και ισχυροποίηση του Τσίπρα

Στο εν λόγω σενάριο η Goldman Sachs αποκλείει ένα ενδεχόμενο Grexit. Αυτό το σενάριο είναι πιθανό να μην αρέσει στις αγορές, αλλά δεν σημαίνει και απαραίτητα έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θα στηρίξουν την ρευστότητα της χώρας. Επίσης, δεν θα μπουν στη διαδικασία νέων διαπραγματεύσεων με την Αθήνα ώστε να της προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους.

Συνεπώς, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και η οικονομία της χώρας θα χειροτερέψει, με αποτέλεσμα να επέλθει πολιτική αλλαγή.

«Φυσικά η πολιτική αλλαγή μπορεί να είναι σε χαοτική κατεύθυνση και να οδηγήσει τελικά σε Grexit», σημειώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η κατεύθυνση προς το Grexit θα έχει ως συνέπεια την ανάδυση νέων πολιτικών δυνάμεων που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και θα προβούν σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες που θα διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ και την ΕΕ.