«Ρήγμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φ/Β την Ημέρα της Μετονομασίας της Φέρνουν τα Κινεζικά Πάνελ

«Ρήγμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φ/Β την Ημέρα της Μετονομασίας της Φέρνουν τα Κινεζικά Πάνελ
energia.gr
Σαβ, 13 Ιουνίου 2015 - 02:02
Η μετονομασία της ένωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, από EPIA σε SolarPower Europe, παρουσιάστηκε, όπως είχε προαναγγελθεί , στην έκθεση Intersolar Europe, στο Μόναχο, στις 10-12 Ιουνίου. Ωστόσο, και η παρουσίαση της νέας ονομασίας και του νέου λογοτύπου (βλ. αριστερά) κατά την πρώτη μέρα της μεγάλης ευρωπαϊκής έκθεσης του κλάδου, επισκιάστηκαν από την ανακοίνωση της αποχώρησης μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες-μέλη της, της SolarWorld

Η μετονομασία της ένωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, από EPIA σε SolarPower Europe, παρουσιάστηκε, όπως είχε προαναγγελθεί , στην έκθεση Intersolar Europe, στο Μόναχο, στις 10-12 Ιουνίου. Ωστόσο, και η παρουσίαση της νέας ονομασίας και του νέου λογοτύπου (βλ. αριστερά) κατά την πρώτη μέρα της μεγάλης ευρωπαϊκής έκθεσης του κλάδου, επισκιάστηκαν από την ανακοίνωση της αποχώρησης μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες-μέλη της, της SolarWorld, γερμανικής εταιρείας κατασκευής φωτοβολταϊκών.

Όπως αναμενόταν, η EPIA (βλ. κάτω το παλιό λογότυπο), που στις 28 Μαΐου αποφάσισε τη μετονομασία της σε SolarPower Europe, συνάντησε αντιδράσεις μέσα στους ίδιους της τους κόλπους λόγω της ευθείας αντίθεσής της, τον περασμένο Απρίλιο, στην απόφαση της Κομισιόν για θέσπιση κατώτατων τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ που εισάγονται στην Ευρώπη από την Κίνα. Η γερμανική SolarWorld, που είχε πρωτοστατήσει στις καταγγελίες στην ΕΕ ενάντια στα κινεζικά προϊόντα φωτοβολταϊκών, που κατέληξαν το 2013 σε μέτρα αντιντάμπινγκ από την Κομισιόν, δεν μπόρεσε, πάντως, να ανεχθεί τη στάση αυτή της (πρώην) ΕΡΙΑ . ‘Έτσι, στις 10 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Intersolar Europe 2015 σχετικά με τις εμπορικές διαφορές, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ένωση, λίγη μόνο ώρα αφού η έκθεση είχε ανοίξει τις πύλες της για το κοινό.

«Για έναν κατασκευαστή φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν υπήρχε τρόπος να παραμείνει στον οργανισμό», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της SolarWorld, Milan Nitzschke, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Όπως ξεκαθάρισε, η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από την πρόσφατη απόφαση της SolarPower Europe, να αντιταχθεί δημοσίως στους εισαγωγικούς δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ. Μάλιστα, ο Nitzschke διερωτήθηκε πώς ένας οργανισμός που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών μπορούσε να υποστηρίξει την άρση των μέτρων για την αποτροπή των πρακτικών ντάμπινγκ που, όπως είπε, ήταν τόσο καταστροφικό για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Υπενθυμίζεται ότι η EPIA και νυν SolarPower Europe, η οποία προηγουμένως απέφευγε να πάρει θέση για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου, στις 27 Απριλίου 2015, κατά την έναρξη διεθνούς συνεδρίου φωτοβολταϊκών στην Σαγκάη, είχε τονίσει ότι αντιτίθεται στο μέτρο της επιβολής κατώτατων τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ προέλευσης Κίνας και στα πάνελ και τις κυψέλες προέλευσης Ταϊβάν, καθώς θεωρεί ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην ευρωπαϊκή αγορά ηλιακής ενέργειας.

«Το να αποφασίσει να προβεί σε δήλωση ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ πρέπει να λήξουν το συντομότερο δυνατόν, δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, προς το ευρωπαϊκό συμφέρον», είπε ο Αντιπρόεδρος της SolarWorld μλώντας στην Intersolar Europe, αναφερόμενος στην σχετική δήλωση του προέδρου της ΕΡΙΑ, Oliver Schaefer, στην Σαγκάη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων που ασχολούνται με το εμπόριο με την Κίνα - τόσο των εισαγωγέων που επιθυμούν τις φθηνότερα πάνελ, όσο και των εξαγωγέων, οι οποίοι θέλουν να στείλουν τα υλικά ή τα εξαρτήματά τους στην Κίνα και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά, αλλά κανενός άλλου », τόνισε ο Nitzschke.

Επίσης, πρότεινε η EU ProSun, ο οργανισμός που ιδρύθηκε από τη SolarWorld για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ ώστε να ενεργήσει κατά των κινεζικών πρακτικών ντάμπινγκ, να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση για την εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τον Nitzschke, η EU ProSun, της οποίας είναι πρόεδρος και που έχει την υποστήριξη 30 ευρωπαίων κατασκευαστών, σχεδιάζει να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της πέρα από το θέμα του εμπορίου ώστε να συμπεριλάβει και άλλα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους «παίκτες» της αγοράς φωτοβολταϊκών, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η προώθηση της αυτο-κατανάλωσης και η προώθηση μίας συνεπούς ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής.

«Πιστεύω ότι υποστηρίζουμε την βιομηχανία στο σύνολό της, κάθε μέρος της αλυσίδας, αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε όσους λένε ότι η στρατηγική μας είναι μόνο οι χαμηλότερες τιμές και ίσως ακόμη χαμηλότερη ποιότητα, ή ακόμα και τιμές κάτω του κόστους παραγωγής», δήλωσε ο Nitzschke. Υπενθυμίζεται πως η SolarWorld είχε εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκειά της για το συμβιβασμό που, τελικά, επετεύχθη ανάμεσα σε Κίνα και Ευρώπη για το θέμα του ντάμπινγκ.

Από την πλευρά της SolarPower Europe, ο διευθύνων σύμβουλος της James Watson, μιλώντας στο PV Tech, δήλωσε για την αποχώρηση της SolarWorld: «Είμαι φυσικά απογοητευμένος που η SolarWorld έλαβε αυτή την απόφαση. Έχουμε συνεργαστεί μαζί τους σε πολλά διαφορετικά θέματα με ανοικτό και διαφανή τρόπο. Εκπροσωπούμε το σύνολο της ευρωπαϊκής φωτοβολταϊκής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την εγκατάσταση και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε το φυσικό ‘σπίτι’ για όλους τους ευρωπαϊκούς ‘παίκτες’ ηλιακής ενέργειας με τα μέλη μας να αυξάνονται βδομάδα με τη βδομάδα».

Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως, λόγω της κάμψης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών, η (πρώην) EPIA έχει χάσει ήδη αρκετά μέλη, αν και συνεχίζει να εκπροσωπεί πάνω από 100 ευρωπαϊκές εταιρείες. Πάντως, παρά τη δυσάρεστη τροπή που πήρε η πρώτη μέρα της Intersolar Europe, η ένωση, με το νέο όνομα SolarPower Europe, καλωσόρισε, την ίδια εκείνη ημέρα, ένα νέο μέλος, τη γερμανική εταιρεία ΑΠΕ Baywa r.e.