Στη Βουλή η Ίδρυση Εταιρίας για τον Greek Stream-Επιβεβαίωση του Energia.gr

Στη Βουλή η Ίδρυση Εταιρίας για τον Greek Stream-Επιβεβαίωση του Energia.gr
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 9 Ιουνίου 2015 - 09:29
Επιβεβαιώνεται άμεσα το energia.gr για την αποκλειστική μετάδοση της είδησης σχετικά με την ίδρυση κοινοπρακτικού εταιρικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, συμπεριλαμβάνεται άρθρο για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων»

Επιβεβαιώνεται άμεσα το energia. gr για την αποκλειστική μετάδοση της είδησης σχετικά με την ίδρυση κοινοπρακτικού εταιρικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, συμπεριλαμβάνεται άρθρο για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων» ( Energy Investments Public Enterpise S. A.), η οποία, ωστόσο, δεν θα υπάγεται στο δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, που θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το δημόσιο, θα είναι 1 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της 99 έτη.

Ως σκοπός της εταιρίας προσδιορίζεται η κατασκευή και διαχείριση αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδομών και η συμμετοχή σε εταιρίες με συναφές αντικείμενο. Η εταιρία θα διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα ορισθούν με πρόταση του ΥΠΑΠΕΝ. Το καταστατικό της θα καταρτισθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από σχετική εισήγηση των Υπουργείων, ΠΑΠΕΝ και Οικονομικών και με βάση το ν.2190/1920.

Όπως έχει μεταδώσει πρώτο το energia. gr (3/6/2015), οι συζητήσεις για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιριών στο κοινοπρακτικό αυτό σχήμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η γαλλική EDF και η θυγατρική της Edison, καθώς και η Eni, συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψήφιων εταίρων, μαζί με τη ΔΕΠΑ και πιθανόν (ή εναλλακτικά) την IGI Ποσειδών. Υπό συζήτηση είναι και η συμμετοχή ρωσικής εταιρίας, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι η Gazprom.

Η ελληνική πλευρά, με την οποία συμπαρατάσσονται οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί, υπερθεματίζει της όδευσης του αγωγού μέσα από τη χώρα μας και υποθαλάσσια προς την Ιταλία, έχοντας ως έτοιμη λύση τους αγωγούς ITGI και IGI. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι Fyrom και Σερβία, χώρες από τις οποίες έχει σχεδιασθεί αρχικά από τη Ρωσία να κινηθεί η επέκταση του Turkish Stream, έχουν δηλώσει ήδη δημόσια την άρνηση τους. Ωστόσο, το όλο θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη από την πλευρά των Ρώσων. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πολιτεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία της, ώστε να γίνει πράξη η κατασκευή και ενός ακόμη αγωγού, πέραν του TAP, που θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη.