Προβληματισμό, Ανησυχία και Φόβο για τις Σχέσεις Ελλάδας-Ευρωζώνης Εκφράζει ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών

Προβληματισμό, Ανησυχία και Φόβο για τις Σχέσεις Ελλάδας-Ευρωζώνης Εκφράζει ο Πρόεδρος των  Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών
energia.gr
Πεμ, 28 Μαΐου 2015 - 13:11
«Εκείνο που με προβληματίζει, με ανησυχεί και με φοβίζει περισσότερο, αυτή τη στιγμή, είναι το αβέβαιο μέλλον των σχέσεών μας με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τους θεσμούς». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, στη χθεσινή (27η Μαΐου) ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ

«Εκείνο που με προβληματίζει, με ανησυχεί και με φοβίζει περισσότερο, αυτή τη στιγμή, είναι το αβέβαιο μέλλον των σχέσεών μας με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τους θεσμούς». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, στη χθεσινή (27η Μαΐου) ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη το ανησυχητικό, στην περίπτωση αυτή, είναι ότι «ούτε οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συνειδητοποιήσει τις διαλυτικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας και υπερφορολόγησης που έχουν επιβάλλει σε ολόκληρο τον κοινοτικό Νότο, ούτε οι πολιτικοί μας ταγοί έχουν κατανοήσει την ανάγκη συναινετικών επιλογών, που ενώνουν και ισχυροποιούν, αντί να διχάζουν, που κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη της εξυγίανσης, αντί να ενισχύουν τις αποσταθεροποιητικές ανισότητες, που ενθαρρύνουν την παραγωγή, αντί να διευρύνουν την ανεργία».

Στην ομιλία του ο κ. Κούρταλης επεσήμανε τη σημασία της ταχύρρυθμης ανάπτυξης, τόσο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών της, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και τον παραγωγικό μας ιστό, τόνισε δε, ότι «στέρεη ανάπτυξη, χωρίς επαναβιομηχάνιση της χώρας δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί».

Κατά τον κ. Κούρταλη, για την προώθηση της επαναβιομηχάνισης απαιτούνται:

- Καταγραφή των κλαδικών βιομηχανικών προτεραιοτήτων της χώρας, ώστε να υπάρχει μία ακριβής πυξίδα για τους επενδυτές και ενθάρρυνση των καινοτόμων και εξωστρεφών επενδύσεων στους κλάδους προηγμένης τεχνολογίας.

- Μείωση του ενεργειακού κόστους και του κόστους χρήματος, που σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα των μέσων κοινοτικών, ώστε να αποκατασταθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, ανάμεσα στις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, και,

- Λήψη δέσμης μέτρων, μικρού, σχετικά, δημοσιονομικού κόστους, για την ενίσχυση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών στα νέα δεδομένα, στους παραδοσιακούς βιομηχανικούς μας κλάδους, που διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, για την υποκατάσταση των εισαγωγών και την επέκταση των εξαγωγών τους.

«Η κλωστοϋφαντουργία», τόνισε ο κ. Κούρταλης, «αποτελεί έναν από τους ισχυρούς βιομηχανικούς μας κλάδους που μπορεί να εξελιχθεί, άμεσα, σε έναν σύγχρονο αναπτυξιακό πυλώνα, εάν η Πολιτεία ενισχύσει τις σχετικές εκσυγχρονιστικές και αναπτυξιακές ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Το 2014 συνεχίστηκε η κάμψη της παραγωγής του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος δείκτης παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών που το 2010, ήταν 100, έπεσε, το 2014, στο 58,7 έναντι 67,8 που ήταν το 2013, έχασε, δηλ., μέσα σε μια τετραετία, 41, περίπου, εκατοστιαίες μονάδες.

Στασιμότητα παρουσίασαν, το 2014 και οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ειδών, ενώ αυξήθηκαν αισθητά οι αντίστοιχες εισαγωγές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών, το 2014, παρουσίασαν άνοδο κατά 2,6%, σε σχέση με το 2013 ενώ οι εισαγωγές, υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών, παρουσίασαν αύξηση, το 2014, της τάξης του 8,2% έναντι του 2013.

Κύρια αιτήματα του κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ είναι τα εξής:

- Ψήφιση ενός νέου, αντιγραφειοκρατικού, αναπτυξιακού νόμου, με ελκυστικά και σταθερά κίνητρα για όλες τις επιχειρήσεις –μικρές, μεσαίες και μεγάλες-, τόσο των νέων βιομηχανικών κλάδων, όσο και των παραδοσιακών που είναι διατεθειμένες να βελτιώσουν συστηματικά την παραγωγικότητά τους.

- Αποφυγή οριζόντιων επιλογών, κατά τη σχεδιαζόμενη επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, πέραν από τα αιτήματα των εργαζόμενων και την ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων και διεύρυνσης των εργασιών τους. Το νέο καθεστώς θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη, τόσο τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, όσο και τις δυνατότητες του κάθε επιχειρηματικού μεγέθους.

- Επιβάλλεται η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, ώστε οι σχετικές μειώσεις του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, να επεκταθούν και στην κλωστοϋφαντουργία.

- Είναι ανάγκη να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα, στην επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τις επιχ/σεις (ΦΠΑ εξαγωγών, λοιποί φόροι, αξία κρατικών προμηθειών κ.ά) που απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα υγιών επιχειρηματιών μονάδων.

- Η σημερινή πιστωτική ασφυξία δε μπορεί να συνεχιστεί, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις εξωστρεφείς, όπως οι κλωστοϋφαντουργίες, άνετη και φτηνή χρηματοδότηση.