Το Ακριβότερο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη Πληρώνει η Ελληνική Βιομηχανία

Το Ακριβότερο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη Πληρώνει η Ελληνική Βιομηχανία
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 28 Μαΐου 2015 - 11:43
Κόντρα στη γενική τάση που παρατηρείται τον τελευταίο ένα χρόνο στην Ε.Ε. εμφανίζεται να πηγαίνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας για τη βιομηχανία. Ενώ στα περισσότερα κράτη-μέλη οι τιμές τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου μειώνονται στο τελευταίο 12μηνο, στη χώρα μας αυξάνονται

Κόντρα στη γενική τάση που παρατηρείται τον τελευταίο ένα χρόνο στην Ε.Ε. εμφανίζεται να πηγαίνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας για τη βιομηχανία. Ενώ στα περισσότερα κράτη-μέλη οι τιμές τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου μειώνονται στο τελευταίο 12μηνο, στη χώρα μας αυξάνονται. Δικαιώνεται, έτσι, η βιομηχανία, που έχει αναδείξει το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τον κλάδο, επιμένοντας για την αναζήτηση λύσεων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Μεταξύ του β’ εξαμήνου του 2013 και του β’ εξαμήνου του 2014, οι τιμές του ηλεκτρικού για τους βιομηχανικούς καταναλωτές μειώθηκαν στα 20 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5%. Στο ίδιο διάστημα, οι τιμές του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία παρουσιάζουν μείωση στα 21 από τα 26 κράτη-μέλη που παρείχαν σχετικά στοιχεία. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8%.

Η χώρα μας παρουσιάζει δυσάρεστη πρωτιά στην Ευρώπη, μαζί με τη Φιλανδία και την Πορτογαλία, σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία. Οι τρεις χώρες θεωρείται ότι έχουν τις ακριβότερες τιμές σήμερα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ τις χαμηλότερες προσφέρει το Βέλγιο. Όταν ο μέσος όρος για την Ευρώπη είναι στα 0.037 ευρώ/ KWh, η Ελλάδα έχει 0,041ευρώ/ KWh, με τους φόρους να επιβαρύνουν την τιμή αυτή κατά 12,21%. Βέβαια, το ποσοστό των φόρων και τελών που επιβάλλονται στη βασική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλό, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες χώρες. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Ρουμανία (31%) και στη Δανία (27%), ενώ η Λιθουανία είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν επιβάλει φορολογία στο φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εξαμήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές του φυσικού αερίου, ως μέσος όρος, παρουσιάζουν πτωτική πορεία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εικόνα που παγιώνεται και στο τελευταίο 12μηνο. Οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι η Δανία (-17%) και η Γερμανία (-16%).

Στον ηλεκτρισμό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για τους εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές. Με μέσο όρο κόστους για την Ε.Ε. στα 0,120 ευρώ/ KWh, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τιμή στα 0,026 ευρώ/ KWh, που επιβαρύνεται, όμως, και με φορολογία 20,34%. Υπάρχουν, πάντως, κράτη που έχουν πολύ πιο δυσβάστακτη φορολογία, όπως, η Γερμανία, που «φορτώνει» τις τιμές του ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία με φόρους συν 47%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές του ηλεκτρικού για τους βιομηχανικούς καταναλωτές παρουσιάζουν αυξομειώσεις από το 2008 και μετά. Ως το πρώτο εξάμηνο του 2009 καταγράφεται ανοδική πορεία, διορθώνονται στο δεύτερο εξάμηνο του ιδίου έτους, για να πάρουν την ανιούσα το 2010. Στο 12μηνο που μεσολαβεί μεταξύ του β’ εξαμήνου του 2013 και του β’ εξαμήνου του 2014 το ηλεκτρικό ρεύμα μειώνεται για τη βιομηχανία, με τις χώρες που διακρίνονται να είναι οι, Τσεχία (-13%), Δανία (-12%) και Σλοβενία (-10%). Αντίθετα, Βουλγαρία και Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο ίδιο διάστημα (+16% και +6%, αντίστοιχα), με την Ελλάδα να έχει μια αύξηση 5%.

Ωστόσο, η χώρα μας έχει να επιδείξει και μια θετική διάκριση. Τα κόστη δικτύου για τις μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις, σε σχέση με κόστη της ενέργειας και της προμήθειας ηλεκτρισμού είναι τα χαμηλότερα στην Ελλάδα (μαζί με τη Μάλτα) και υπολογίζονται κάτω του 15%, ενώ τα υψηλότερα είναι στη Δανία, με πάνω από 60%.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat, όταν αναφέρεται στους βιομηχανικούς καταναλωτές, εννοεί τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρισμού 500-2000 MW και φυσικού αερίου 2.778-27778 GWh.