Τη Διέλευση του Turkish Stream Μέσω Ελλάδας Στηρίζουν οι Ευρωπαϊκές Εταιρίες που Συμμετείχαν στον South Stream

Τη Διέλευση του Turkish Stream Μέσω Ελλάδας Στηρίζουν οι Ευρωπαϊκές Εταιρίες που Συμμετείχαν στον South Stream
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 26 Μαΐου 2015 - 12:49
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες που συμμετείχαν στον South Stream στηρίζουν την επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του energia.gr, υπέρ του διαδρόμου μεταφοράς του ρώσικου αερίου από τη χώρα μας στις αγορές της Ευρώπης είναι, εκτός από τη EDF και την Edison, και η Eni

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες που συμμετείχαν στον South Stream στηρίζουν την επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του energia. gr, υπέρ του διαδρόμου μεταφοράς του ρώσικου αερίου από τη χώρα μας στις αγορές της Ευρώπης είναι, εκτός από τη EDF και την Edison, και η Eni. Μάλιστα, η θυγατρική εταιρία της τελευταίας, η Saipem, ανέλαβε την κατασκευή της πρώτης γραμμής του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία, που ξεκινά μέσα στο πρώτο 15μερο του Ιουνίου (βλ. και το χθεσινό σχετικό άρθρο του energia.gr με αποκλειστικές πληροφορίες από παράγοντες του κλάδου του φυσικού αερίου της Τουρκίας). Αθόρυβα, αλλά συστηματικά, οι τρεις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές εταιρίες συντάσσονται με την επέκταση του Turkish Stream στην Ελλάδα και από εδώ υποθαλάσσια προς Ιταλία, παρέχοντας έτσι μια λύση, με την παράκαμψη της προβληματικής διαδρομής μέσω Fyrom, ιδιαίτερα, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει την αναβίωση των project τόσο του ITGI, όσο και του IGI, που επέμεινε σταθερά να συντηρεί ζωντανά η ΔΕΠΑ τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι φαίνονταν ακυρωμένα, λόγω του TAP.

Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών κρατούνται σε πολύ χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεδομένων των αντιδράσεων που υπάρχουν τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με την τακτική που επιλέγεται, είναι η σταδιακή προώθηση του όλου σχεδιασμού, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι ισχυρές αντιρρήσεις κυρίως από τις ΗΠΑ, που πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση και τις Βρυξέλλες.

Το πρώτο βήμα γίνεται με την έναρξη κατασκευής του τμήματος του υποθαλάσσιου αγωγού, που θα φέρει ρώσικο αέριο στην αγορά της Τουρκίας στα τέλη του 2016, αντικαθιστώντας τον Transbalkan Pipeline. Η υφιστάμενη γραμμή από το 2007 Ελλάδος-Τουρκίας, που ξεκινά από το Καρατσαμπέ της Τουρκίας και φθάνει στην Κομοτηνή, μπορεί να επιτρέψει αρχικά την εξυπηρέτηση και της ελληνικής αγοράς, ωστόσο, από την Κομοτηνή ως τη Θεσπρωτία είναι το χερσαίο τμήμα του IGI και από τις θεσπρωτικές ακτές ως το Οτράντο της Ιταλίας, το υποθαλάσσιο τμήμα του. Ο IGI, μάλιστα, θεωρείται ώριμο έργο, καθώς έχει ολοκληρωθεί αδειοδοτικά, ενώ ο ITGI έχει χαρακτηρισθεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Έλιο Ρουτζέρι είχε διαμηνύσει έγκαιρα, από τον περασμένο Μάρτιο, σε συνέδριο, στην Αθήνα, ότι «ο ITGI δεν έχει πεθάνει, παραμένει μία εναλλακτική επιλογή, ένα κεφάλαιο, το οποίο θα αποκτήσει αξία, όταν προκύψει νέος προμηθευτής φυσικού αερίου. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα συγκεντρωθούν στα επόμενα χρόνια στα σύνορα της Τουρκίας και θα χρειασθούν δίαυλο για την Ευρώπη, θα υπερβούν τις δυνατότητες του TAPκαι του TANAP. Συνεπώς, η Ελλάδα θα χρειασθεί αύξηση της δυνατότητας διαμετακόμισης». Ο ίδιος, λίγες ημέρες πριν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ξεκάθαρα ότι ο Νότιος Διάδρομος ( TAP) δεν είναι αρκετός. «Υπάρχει ανάγκη να βρούμε νέες υποδομές και να τις αναπτύξουμε προς όφελος της πλήρους εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του Νότιου Διαδρόμου όσον αφορά τους πόρους και τον όγκο και προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και των ευρωπαίων αγοραστών», επισήμανε, για να καταλήξει. «Είμαστε έτοιμοι ως IGI Poseidon να συμβάλουμε και να δημιουργήσουμε μια υποδομή που θα άγεται από τις ανάγκες της αγοράς και η οποία θα ανταποκρίνεται στο χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή αγορά, ασχέτως πηγής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Edison Ρομπέρτο Πότι, ο οποίος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο υπογράμμισε την πρόθεση της εταιρίας να στηρίξει την Ελλάδα για την υλοποίηση όλων των ενεργειακών σχεδίων της.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση που έδωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας Κονσταντίν Σιμόνοφ, ο οποίος είχε εμπλακεί και στο project του South Stream. Αφού τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη χώρα για την επέκταση του Turkish Stream», υπογράμμισε, με ευθεία αναφορά στους αγωγούς ITGI και IGI, ότι «μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην όδευση μέσω Fyrom.