Χρηματιστήριο Αθηνών: Με Βουτιά του Γενικού Δείκτη στις 814 Μονάδες Έκλεισε η Σημερινή Συνεδρίαση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με Βουτιά του Γενικού Δείκτη στις 814 Μονάδες Έκλεισε η Σημερινή Συνεδρίαση
energia.gr
Δευ, 25 Μαΐου 2015 - 18:44
Με τον χαμηλότερο όγκο της χρονιάς (λόγω της αργίας σε μεγάλες αγορές) και με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 814 μονάδες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με τον χαμηλότερο όγκο της χρονιάς (λόγω της αργίας σε μεγάλες αγορές) και με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 814 μονάδες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Συγκεκριμένα εικόνα ελεγχόμενου ξεπουλήματος έδωσε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά τον ελαχιστότατο τζίρο (ο χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του 2014, 29,265 εκατ.), στον απόηχο των ειδήσεων που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Μάλιστα, αν κάποιος ακολουθούσε κατά γράμμα την ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου και πολύ περισσότερο τις "εισαγόμενες" ειδήσεις - εκτιμήσεις, θα μπορούσε πολύ εύκολα να υποστηρίξει ότι η εικόνα ίσως έπρεπε να είναι και χειρότερη, παρά το γεγονός ότι οι Κύριες Αγορές του εξωτερικού ήταν κλειστές, κάτι που φάνηκε στην αξία συναλλαγών.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επιβεβαίωσε όχι μόνο την απόλυτη απουσία χαρτοφυλακίων "μακράς πνοής", αλλά ακόμα και την αποστασιοποίηση των ημερήσιων traders και έτσι οι σημερινές αξιοσημείωτες απώλειες δεν ήλθαν από τις επιθετικές κινήσεις των πωλητών, αλλά από την εμφανή έλλειψη αγοραστών, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την μικρή, ομολογουμένως, προσφορά.

Βέβαια, την μίνι έκπληξη οι πωλητές την φύλαξαν για το τέλος, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης "είδε" το χαμηλό ημέρας και έκλεισε μία "τρίχα" ψηλότερα, σε αντίθεση με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,28%) που τερμάτισε την συνεδρίαση ακριβώς στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-4,59%), είχε "προλάβει" να "δει" το χαμηλό ημέρας των 636,69 μονάδων (-4,72%), σχετικά νωρίτερα, για να κλείσει λίγο ψηλότερα.

Υπ΄ όψιν ότι μαζί με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., στα χαμηλά μέρας έκλεισαν και 13 τίτλοι του FTSE25, αναλυτική παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όχι μόνο έχει κουραστεί να περιμένει τις εξελίξεις και να προσπαθεί να τιμολογήσεις τις αντικρουόμενες δηλώσεις, αλλά δεν είναι μακριά ημέρα, αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης, που θα αρχίσει να αποτυπώνει την προβληματική, έως άρρωστη, εικόνα της πραγματικής Οικονομίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη και επειδή το σύνολο των αναλυτών - διαχειριστών έχει εστιάσει την προσοχή του στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει το επερχόμενο "ατύχημα", καλό θα είναι να επισημανθεί ότι ακόμα και αν υπάρξει αυτή η συμφωνία - ανακούφιση, που θα γίνει η αφορμή να καταβληθούν στην Χώρα οι οφειλόμενες δόσεις, το "έργο θα έχει και άλλα επεισόδια" που δεν θα αφορούν μόνο το ερώτημα "στο ποιος Υπουργός θα εφαρμόσει τα μέτρα που θα υπογραφούν".

Πιθανότατα, στους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, η Χώρα να χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση, μόνο που αυτή για να εγκριθεί θα πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια των Δανειστριών Χωρών και οι οποίες θα απαιτήσουν και νέα σειρά μέτρων, εξέλιξη που πιθανότατα θα επιφέρει ανακατατάξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, μπορεί ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος να μην οδηγεί σε "ασφαλή" συμπεράσματα, όμως είναι βέβαιο ότι η σημερινή εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστική και όχι μόνο λόγω της ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου από τις εισηγμένες.

Υπενθυμίζεται ότι η λήξη της εβδομάδας που ξεκίνησε θα συνδυαστεί από αξιοπρόσεκτο "rebalancing": Αφενός θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, αφετέρου θα γίνουν οι αλλαγές στον "δικό μας" δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Από τις αλλαγές αυτές υποτίθεται ότι θα βγουν "κερδισμένες" οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,17%), της Alpha Bank (-4,46%) της Τράπεζας Πειραιώς (-6,13%) (MSCI) και της Lamda Development (-0,94%) (FTSE25) ενώ εκροές αναμένεται ότι θα έχουν οι ΔΕΗ (-3,56%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-5,03%), Frigoglass (-7,08%) (MSCI) και MIG (-7,5%) (FTSE25 & MSCI).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή, απόλυτη, επικράτηση του "κόκκινου" στο ταμπλό του FTSE25, δεν μας βοήθησε να δούμε κάποιες εισροές σε τίτλους, πιθανότατα και λόγω των αργιών στις μεγάλες διεθνείς Αγορές. Αντίθετα, ίσως να πήραμε "μία γεύση" από πιθανές εκροές.

Πηγή: Euro2day