Συγκρατημένη Αισιοδοξία για τον Μεγάλο Γύρο Παραχωρήσεων – Οι Λόγοι και οι Προσπάθειες που Γίνονται

Συγκρατημένη Αισιοδοξία για τον Μεγάλο Γύρο Παραχωρήσεων – Οι Λόγοι και οι Προσπάθειες που Γίνονται
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 12 Μαΐου 2015 - 12:17
Συγκρατημένη αισιοδοξία χαρακτηρίζει τις προσδοκίες του ΥΠΑΠΕΝ για τα αποτελέσματα του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων είκοσι θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι εντείνονται τον τελευταίο καιρό, κυρίως, οι επαφές με ξένες πρεσβείες, αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, εντούτοις, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα με τις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα της συμφωνίας, στο εσωτερικό μέτωπο, εμποδίζουν τις θεαματικές προβλέψεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία χαρακτηρίζει τις προσδοκίες του ΥΠΑΠΕΝ για τα αποτελέσματα του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων είκοσι θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι εντείνονται τον τελευταίο καιρό, κυρίως, οι επαφές με ξένες πρεσβείες, αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, εντούτοις, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα με τις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα της συμφωνίας, στο εσωτερικό μέτωπο, εμποδίζουν τις θεαματικές προβλέψεις. Ωστόσο, όπως μεταδίδεται αρμοδίως, η συνέχεια και η συνέπεια που εκπέμπεται από τη χώρα στον τομέα αυτό, εκτιμάται ότι λειτουργεί θετικά ανάμεσα στις πετρελαϊκές εταιρίες και διατυπώνεται η ελπίδα ότι θα εκφρασθεί και ουσιαστικά στις 14 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας, θεωρώντας ότι συνιστά έναν από τους παραγωγικούς τομείς της. Έχει βεβαιωθεί ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα και νηφαλιότητα και για το λόγο αυτό έχει συσπειρώσει τις δυνάμεις του, για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων όχι μόνον του μεγάλου γύρου, αλλά και των επόμενων κινήσεων που αναμένονται στο κομμάτι αυτό. Έτσι, συνεχίζει τις συνδυασμένες προσπάθειες προώθησης του εν εξελίξει διαγωνισμού σε τέσσερα επίπεδα:

-Συμμετοχή σε διεθνή φόρα. Η τελευταία έγινε το Μάρτιο, στο Λονδίνο, στο παγκόσμιο συνέδριο APPEX Global 2015, που διοργάνωσε η AAPG, όπου η Ελλάδα είχε περίπτερο, με ειδικό αφιέρωμα για τις εγχώριες δυνατότητες έρευνας υδρογονανθράκων. Η παρουσία του ΥΠΑΠΕΝ ήταν κοινά οργανωμένη, με τη γαλλική Beicip και την PGS. Στο επόμενο διάστημα δεν προγραμματίζεται άλλη συμμετοχή σε ανάλογες διεθνείς εκδηλώσεις.

-Δημοσιεύσεις και διαφημιστικές καμπάνιες σε επιλεγμένα μεγάλα πετρελαϊκά περιοδικά και εφημερίδες, οι οποίες θα συνεχισθούν.

-Πολιτικές επαφές με χώρες και πρεσβείες, με στόχο την ενημέρωση τους για το διαγωνισμό και την προσέλκυση ενδιαφέροντος. Ήδη, ανάλογες επαφές έγιναν με τη Ρωσία, από την οποία ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συμμετοχή, ενώ πρόσφατα ο ίδιος συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, για τον ίδιο σκοπό. Οι επαφές αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν, επίσης. Ενθαρρυντικό, μάλιστα, είναι το στοιχείο, όπως μεταδίδεται αρμοδίως, ότι οι πρέσβεις αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τις πρωτοβουλίες αυτές.

-Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με πετρελαϊκές εταιρίες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους. Τα ονόματα αυτών των εταιριών δεν δημοσιοποιούνται, ωστόσο, κι αυτές επιλέγονται, όπως διευκρινίζεται, με πολύ προσοχή, με κριτήριο την εμπειρία τους σε έρευνες σε μεγάλα βάθη. Το τι θα κάνουν, αν τελικά συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, δεν αποκαλύπτεται στις συζητήσεις που γίνονται, ωστόσο, διαχέεται μια πιο θετική στάση από την πλευρά τους, καθώς, όπως επισημαίνεται, αντιλαμβάνονται ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι κινήσεις της ελληνικής πολιτείας στον τομέα αυτό και δεν έχουν κοντόφθαλμη προοπτική, αλλά μακροπρόθεσμη. Σημαντικό ρόλο στην αντίληψη αυτή έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία διακοπή ή διαταραχή στο συγκεκριμένο στόχο της χώρας.

Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως, η εκφρασμένη βούληση του ΥΠΑΠΕΝ να συσταθεί κρατική πετρελαϊκή εταιρία, στο πρότυπο της ΔΕΠ-ΕΚΥ, που θα αναλαμβάνει κι αυτή μέρος στις έρευνες, ενδεχομένως, σε κοινοπραξία με ξένες εταιρίες. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, η κίνηση αυτή θα προωθηθεί μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται σε χώρες με τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, θα επιθυμούσαν να συνδιαλέγονται με κρατική εταιρία, ώστε να είναι εντελώς ξεκάθαρη η πολιτική στον τομέα αυτό, το πρωτόκολλο που ακολουθείται και κυρίως, ότι υπάρχει σταθερή «πολιτική ευλογία». Ο χρόνος, όμως, δεν επέτρεπε στο ΥΠΑΠΕΝ να προχωρήσει στη σύσταση μιας τέτοιας εταιρίας, συν τοις άλλοις, όλο το δυναμικό του υπουργείο σήμερα απασχολείται στην αξιολόγηση των προτάσεων για τη Δυτική Ελλάδα και την προώθηση του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων, συνεπώς, όπως διευκρινίζεται, δεν υπήρχε περίσσεια δυναμικού.

Ενδεχομένως, θα ήταν πρόσφορο η παράταση του διαγωνισμού να πήγαινε πιο πίσω, για να ήταν δυνατή η άνεση χρόνου, ώστε να αποκρυσταλλωθούν αυτά τα ζητήματα, αλλά και να απομακρύνονταν και οι τρέχουσες αβεβαιότητες, με τις πετρελαϊκές τιμές και το εσωτερικό μέτωπο. Ήδη, καταγράφεται τον τελευταίο καιρό ένα σκαμπανέβασμα στις τιμές του πετρελαίου, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η σύνοδος του OPEC, τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές για τη μετάθεση της προθεσμίας έχουν «κλειδώσει» πλέον και το μόνον που απομένει είναι να αποδώσουν οι προσπάθειες που γίνονται από το ΥΠΑΠΕΝ.