Έκρηξη Εισαγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Από το Μάρτιο – Οι Συνέπειες στο Σύστημα

Έκρηξη Εισαγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Από το Μάρτιο – Οι Συνέπειες στο Σύστημα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 7 Μαΐου 2015 - 11:32
Έκρηξη εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ν.Α. Ευρώπη καταγράφεται από το Μάρτιο έως και σήμερα. Η εξέλιξη αυτή, που αποδίδεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία πολλών παραγόντων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ

Έκρηξη εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ν.Α. Ευρώπη καταγράφεται από το Μάρτιο έως και σήμερα. Η εξέλιξη αυτή, που αποδίδεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία πολλών παραγόντων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το Μάρτιο οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 66% και πλέον, σε σχέση με το Φεβρουάριο, και κατά 111% και πλέον σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014. Νεώτερα στοιχεία για τον Απρίλιο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ο ΛΑΓΗΕ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από traders, η ίδια εικόνα συνεχίζεται έως και σήμερα. Το φαινόμενο αυτό έχει κατά βάση οικονομικές αιτίες και όχι την ανάγκη κάλυψης αναγκών του Συστήματος. Έτσι κι αλλιώς, η ζήτηση ηλεκτρισμού παραμένει χαμηλή, με υπερπροσφορά διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας, όπως υποστηρίζεται. Όμως, οι συνέπειες του είναι αξιοπρόσεκτες, δεδομένου ότι η εξοικονόμηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με παράγοντες της εμπορίας, υπολογίζεται σε 10-15 ευρώ/ MWh, με συμπίεση της ΟΤΣ προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως είπαν οι ίδιοι παράγοντες στο energia. gr, βελτίωση της ρευστότητας για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, χωρίς, όμως, να διαχέεται αυτό το όφελος στον καταναλωτή.

Σήμερα, εισαγωγές γίνονται από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και μέσω της Fyrom από την Ουγγαρία. Οι συνδυαστικοί λόγοι που συντείνουν στην εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών συνοψίζονται ως εξής:

1. Είναι διαθέσιμες συγκυριακά όλες οι διασυνδετήριες γραμμές, με την ακριβή τιμή των δικαιωμάτων να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση τους.

2. Οι τιμές στα Βαλκάνια έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, λόγω της υψηλής υδραυλικότητας στις χώρες αυτές.

3. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ η παραγωγή ΑΠΕ στη Γερμανία, με συνέπεια να εγχέεται φθηνή παραγωγή στην Ουγγαρία και από τη χώρα αυτή προς το Νότο.

4. Οι τιμές της Ιταλίας είναι επίσης μειωμένες σημαντικά, εξαιτίας του ίδιου λόγου, με συνέπεια αυτή τη στιγμή το καλώδιο με την Ελλάδα να είναι εισαγωγικό και όχι εξαγωγικό.

5. Υψηλή υδραυλικότητα παρουσιάζει και η Τουρκία, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών και εκεί.

6. Είναι περίοδος κατά την οποία βγαίνουν εκτός Συστήματος πολλές λιγνιτικές μονάδες για συντήρηση, που αναμένεται να μπουν και πάλι τον Ιούνιο, για να αντιμετωπισθεί η αιχμή της θερινής ζήτησης.

7. Δεν υφίσταται μηχανισμός αποζημίωσης για τη διασφάλιση ισχύος, με συνέπεια οι μονάδες φυσικού αερίου, κυρίως, των ανεξάρτητων παραγωγών, να λειτουργούν στα ελάχιστα τεχνικά επίπεδα.

Για να υπάρχει μια σύγκριση για το ελκυστικό των εισαγωγών αυτήν την περίοδο, ο μέσος όρος του κόστους τους υπολογίζεται σε 47-48 ευρώ/ MWh, όταν το κόστος για τις μονάδες φυσικού αερίου φθάνει τα 60 ευρώ/ MWh.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το ελληνικό Σύστημα; Πρώτα-πρώτα, όπως προαναφέρθηκε, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές να στηρίζουν την προμήθεια στις εισαγωγές. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα διατήρησης των υδραυλικών αποθεμάτων της χώρας, ώστε να χρησιμοποιηθούν ισορροπητικά σε περιόδους αιχμής και υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι εισαγωγές έρχονται να λειτουργήσουν ως στήριξη στη μεταβαλλόμενη παραγωγή των ΑΠΕ, λόγω και της περιορισμένης συμμετοχής των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες καλύπτουν μόνον τις εφεδρείες, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για την εισαγόμενη ενέργεια.

Θα μπορούσαν οι εισαγωγές ηλεκτρικές ενέργειας να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτρισμού, με δεδομένο το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς στην Ευρώπη η παραγωγή των ΑΠΕ;

«Το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού στην Ελλάδα», λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας Κώστας Αθανασιάδης, «επαρκεί για να καλύψει την αιχμή, όπως είναι αυτή τη στιγμή. Έχουμε υπερπληθώρα μονάδων φυσικού αερίου. Με αυτό το σκεπτικό, η λειτουργία της Μεγαλόπολης V, «θύμα» της καθυστέρησης των αποφάσεων για την κατασκευή της, είναι υπερβολική για το Σύστημα μας και θα καταστεί προβληματική η συμμετοχή της. Αντίθετα, χρειάζεται η κατασκευή της Πτολεμαϊδας V, γιατί θα αντικαταστήσει παλιές και αντιπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ».

Διαφορετική άποψη για την Πτολεμαΐδα V έχει ο πρόεδρος της Ensco Ηλίας Καρυδογιάννης. «Στη συγκεκριμένη συγκυρία της οικονομικής ύφεσης, είναι προτιμότερο να διατηρείς το υπάρχον σύστημα και να διορθώνεις τα οικονομικά σου, χωρίς επιπλέον δανεισμό. Για να φτάσει το ελληνικό σύστημα στη ζήτηση του 2009-2010 θα περάσουν πολλά χρόνια. Άρα, κακώς, προετοιμάζεται η κατασκευή της Πτολεμαΐδας V». Αντίθετα, την ίδια άποψη εκφράζει για τη Μεγαλόπολη V. «Δεν χρειάζεται, είναι περιττή για το σύστημα μας, έτσι όπως είναι σήμερα», καταλήγει.