Αποκλίσεις σε βασικά ζητήματα της διαπραγματεύσεως έχουν καταγραφεί το τελευταίο τριήμερο στις συζητήσεις της Ομάδος των Βρυξελλών (Brussels Group). Αρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να υπάρξει έως χθες το βράδυ ικανοποιητική πρόοδος επί του περιεχομένου ενδιάμεσης συμφωνίας , ώστε να δοθεί το πράσινο φώς για την σύγκλιση έκτακτου Eurogroup σήμερα Δευτέρα

Αποκλίσεις σε βασικά ζητήματα της διαπραγματεύσεως έχουν καταγραφεί το τελευταίο τριήμερο στις συζητήσεις της Ομάδος των Βρυξελλών ( Brussels Group). Αρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να υπάρξει έως χθες το βράδυ ικανοποιητική πρόοδος επί του περιεχομένου ενδιάμεσης συμφωνίας , ώστε να δοθεί το πράσινο φώς για την σύγκλιση έκτακτου Eurogroup σήμερα Δευτέρα. Βασική επιδίωξης είναι να δοθούν έως τις 6 Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι διασφαλίσεις που ζητεί, αφ’ ενός για να αυξήσει το ποσοστό απομειώσεως της αξίας των ελληνικών ενεχύρων.

Είναι ενδεικτικό πως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το όριο για τα έντοκα που μπορεί να εκδόσει η Ελλάδα αν υπάρξει «μια συμφωνία στο ορίζοντα”. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία ακόμη δεν διαφαίνονται. Επίσης την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισελμλπουμ ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί το εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε σημείο καμπής, προσθέτοντας ότι στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις».

Σύμφωνα με πηγές του ευρωσυστήματος αν και βασικός στόχος της ελληνικής κυβερνήσεως είναι να δοθεί προτεραιότητα στα «ώριμα θέματα», ήτοι σε αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν να κρατούν ανοιχτά, ακανθώδη και μη. Αποτέλεσμα είναι να έχει δοθεί προτεραιότητα στο μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2015-2016, στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και στις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή στις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μέχρι αργά χθές το βράδυ η επταμελής ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν είχε επιτύχει να πείσει την τρόικα για την ορθότητα των υπολογισμών της. Συγκεκριμένα ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν δέχονται την ελληνική εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2-1,4% το 2015, προσγειώνοντας την σχετική πρόβλεψη στο 0,5%. Ακόμη, η τρόικα υποστηρίζει πως τα μέτρα της «λίστας Βαρουφάκη» δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ εφέτος και ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις 2 δις. Ευρώ περίπου.