Άσκηση ισορροπίας συνιστά για το ΥΠΑΠΕΝ το θέμα της διακοψιμότητας, στο οποίο προσβλέπει η βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η «σφήνα» του κλάδου των ΑΠΕ, που αντιδρούν για την επιβάρυνση, την οποία θεωρούν ότι θα επωμισθούν, έχει προσθέσει μία ακόμη παράμετρο στην εξίσωση, την οποία καλείται να λύσει το υπουργείο

Άσκηση ισορροπίας συνιστά για το ΥΠΑΠΕΝ το θέμα της διακοψιμότητας, στο οποίο προσβλέπει η βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η «σφήνα» του κλάδου των ΑΠΕ, που αντιδρούν για την επιβάρυνση, την οποία θεωρούν ότι θα επωμισθούν, έχει προσθέσει μία ακόμη παράμετρο στην εξίσωση, την οποία καλείται να λύσει το υπουργείο. Επί του παρόντος, το ΥΠΑΠΕΝ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, «υπάρχουν διάφορες απόψεις και γνώμες, τις οποίες εξετάζουμε και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σύντομα».

Στη σύσκεψη που έγινε προχθές στο ΥΠΑΠΕΝ, με τη συμμετοχή της ΕΒΙΚΕΝ και την παρουσία των Γενικών Γραμματέων, Βιομηχανίας Γ. Τόλιου και Ενέργειας και Πρώτων Υλών Α. Αλεξόπουλου, η πλευρά της βιομηχανίας τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της εφαρμογής της διακοψιμότητας, όπως ακριβώς ορίζει η σχετική απόφαση της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την έγκριση της.

Σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής, που εστάλη πέρυσι στην κυβέρνηση, το κόστος της διακοψιμότητας, που εκτιμάται στα 60-65 εκατ. ευρώ ετησίως, επωμίζονται όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ειδικού τέλους (Ειδικό Τέλος για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, ΕΤΑΕΕ), το οποίο αποδίδεται στον Διαχειριστή της Μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για τη διακοψιμότητα θα κληθούν να καταβάλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, ένα σημαντικό κομμάτι αναλογεί στους ανεξάρτητους παραγωγούς, ενώ για τη ΔΕΗ θα καταλήξει να είναι μια ουδέτερη επιβάρυνση, δεδομένου ότι στο μέτρο εμπίπτουν και τα ορυχεία, ως βιομηχανικοί καταναλωτές, οπότε θα την ισοσκελίζει με τον τρόπο αυτό.

Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι ώριμο πλέον και μπορεί να εφαρμοσθεί, όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι έτσι θα δοθεί ελπίδα στη βιομηχανία για τη μελλοντική βιωσιμότητα της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της και εκφράζει την πεποίθηση της ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να στηριχθεί ο κλάδος. Η ΕΒΙΚΕΝ, μάλιστα, προτείνει σε πρώτη φάση, δηλαδή, φέτος, το μέτρο να υιοθετηθεί όπως ορίζει 100% το κείμενο της Κομισιόν και από το 2016, οπότε δεν θα τροφοδοτείται ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων, αυτά τα έσοδα να προορίζονται για τη διακοψιμότητα.

Ωστόσο, ισχυρή αντίδραση για την επιβάρυνση του εξέφρασε ο κλάδος των ΑΠΕ. Χθες, ο ΣΠΕΦ με ανακοίνωση του, επιμένει στην εξαίρεση των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών από το ΕΤΑΕΕ, προτείνοντας να καλύπτεται το κόστος της διακοψιμότητας από το περίσσευμα των περικομμένων ΑΔΙ ή από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, ή συνδυαστικά και από τα δύο.

Την επόμενη εβδομάδα λήγει η προθεσμία που ετέθη από τον ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη στην πρώτη σύσκεψη για το θέμα αυτό, στις 7 Απριλίου, με το υπουργείο να αφήνει ανοικτή τώρα την παράταση της, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον και δεύτερες σκέψεις για το όλο ζήτημα. Αρμόδιες πηγές που μίλησαν, πάντως, στο energia. gr διαβεβαίωναν χθες ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες οι τελικές προτάσεις που θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χωρίς, όμως, να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες.