Αντίθετη είναι η βρετανική κυβέρνηση στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξαγοράς της ΒΡ από ξένο ή εγχώριο όμιλο, στέλνοντας τα αντίστοιχα μηνύματα όχι μόνο στον πετρελαϊκό κολοσσό, αλλά και γενικότερα στο City του Λονδίνου. Αν και υπέρμαχος των «ανοικτών αγορών» σε διεθνές επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ΒΡ ως βρετανικό «εθνικό πρωταθλητή» των διεθνών πετρελαιαγορών

Αντίθετη είναι η βρετανική κυβέρνηση στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξαγοράς της ΒΡ από ξένο ή εγχώριο όμιλο, στέλνοντας τα αντίστοιχα μηνύματα όχι μόνο στον πετρελαϊκό κολοσσό, αλλά και γενικότερα στο City του Λονδίνου. Αν και υπέρμαχος των «ανοικτών αγορών» σε διεθνές επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ΒΡ ως βρετανικό «εθνικό πρωταθλητή» των διεθνών πετρελαιαγορών. Μάλιστα, η Ντάουνινγκ Στρητ επιθυμεί να συνεχίσουν να υπάρχουν δύο και όχι μόνο μία πετρελαϊκή εταιρεία με «σημαία» Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση Κάμερον, αν και προβάλλει σταθερά τη χώρα ως ιδανικό προορισμό ξένων επενδύσεων, στην περίπτωση της ΒΡ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα παραμείνει ουδέτερη σε πιθανή εξαγορά της εταιρείας από ξένο επενδυτή.

Ο πιθανότερος ενδιαφερόμενος αγοραστής, σύμφωνα με όσα είχαν δει παλαιότερα το φως της δημοσιότητας, είναι η αμερικανική ExxonMobil. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους στους Financial Times, όχι μόνο αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δε δείχνουν θετικοί ούτε σε πιθανή εξαγορά της ΒΡ από την αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell, καθώς σταθερή επιδίωξη είναι η χώρα να συνεχίσει να έχει δύο πετρελαϊκούς κολοσσούς. 

Αν και νομικά δεν μπορεί να παρεμποδίσει μία τέτοια διαδικασία, όπως δηλώνει στους FT υψηλόβαθμος παράγοντας του City, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να κάνει τόσο ξεκάθαρη την αντίθεσή της ώστε να αποθαρρύνει κάθε ξένο επενδυτή. Το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι: «Η κυβέρνηση συνομιλεί με μία πλειάδα βρετανικών επιχειρήσεων, όπως είναι αναμενόμενο. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να έχει βρετανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται και να έχουν επιτυχείς επιδόσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Αν και η ΒΡ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, είναι προφανές πως τόσο οι ζημίες που έχει υποστεί από τις αποζημιώσεις για το τραγικό δυστύχημα του Deepwater Horizon, το 2010, αλλά και η ραγδαία πτώση των πετρελαϊκών τιμών από τον περασμένο Ιούνιο.

Η αντίθεση στην εξαγορά μεγάλων βρετανικών εταιρειών από ξένους ομίλους έχει διακομματικό χαρακτήρα στο, οικονομικά φιλελεύθερο κατά τ’ άλλα, Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ ό, τι έδειξε η περυσινή υπόθεση της πώλησης της φαρμακευτικής AstraZeneca. Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί, αλλά και η εργατική αντιπολίτευση, μετά από αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εξαγορά της από την αμερικάνική φαρμακευτική, η οποία και απέσυρε την πρότασή της.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΒΡ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επιθυμεί να επαναλάβει μία από τις γιγαντιαίες συγχωνεύσεις που αναμόρφωσαν πλήρως τον παγκόσμιο πετρελαϊκό κλάδο την δεκαετία του 1990. «Δεν είμαι σίγουρος ότι το μεγάλο είναι και όμορφο», τόνισε ο Bob Dudley, μιλώντας σε συνέδριο στο Τέξας, προσθέτοντας: «Έχουμε καλό χαρτοφυλάκιο, μας αρέσει το χαρτοφυλάκιό μας». Ωστόσο, δεν απέκλεισε την πώληση περιουσιακών στοιχείων αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές για ικανό χρονικό διάστημα.

Αλλά και ο επικεφαλής της ExxonMobil, Rex Tillerson, έχοντας προφανώς υπ’ όψιν του τις πιθανές αντιδράσεις της κυβέρνησης της Βρετανίας, δήλωσε ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών είναι δύσκολη. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πετρελαϊκής έχει επικρίνει τις πρακτικές της ΒΡ στις εξορύξεις του Κόλπου του Μεξικού, που οδήγησαν στην καταστροφή του 2010.