Στις 28 Απριλίου, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα θυμούνται τα 100.000 άτομα που πεθαίνουν από επαγγελματικό καρκίνο κάθε χρόνο. Τα συνδικάτα κατηγορούν την Επιτροπή ότι δεν προστατεύει τους εργαζομένους από τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, λόγω της αναστολής των εργασιών σχετικά με την απαραίτητη νομοθεσία

Στις 28 Απριλίου, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα θυμούνται τα 100.000 άτομα που πεθαίνουν από επαγγελματικό καρκίνο κάθε χρόνο. Τα συνδικάτα κατηγορούν την Επιτροπή ότι δεν προστατεύει τους εργαζομένους από τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, λόγω της αναστολής των εργασιών σχετικά με την απαραίτητη νομοθεσία.

Τον Οκτώβριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της για τον καθορισμό των ορίων έκθεσης σε καρκινογόνες χημικές ουσίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να έχει νομικά όρια έκθεσης μόνο σε τρεις χημικές ουσίες, υποστηρίζουν οι εργατικές οργανώσεις.

«Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καρκίνο και τις δυσκολίες γονιμότητας, αντιμετωπίζονται ως γραφειοκρατία και περιττό βάρος για τη βιομηχανία», δήλωσε η Bernadette Ségol, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

«Είναι ντροπή», επεσήμανε.

Η Κομισιόν έχει καθυστερήσει τη δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με ζητήματα υγείας και καταναλωτών καθώς και ασφάλειας τροφίμων, με αποτέλεσμα να δεχθεί δριμεία κριτική.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας της, καθορίζοντας τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει το 2015 για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Ως μέρος της προετοιμασίας, η Επιτροπή εξέτασε 450 προτάσεις που σήμερα αναμένουν την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και πρότεινε να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει 80 από αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων απαιτεί νομικά εκτελεστά όρια έκθεσης για μια λίστα προτεραιότητας των 50 πιο τοξικών χημικών ουσιών για την πρόκληση καρκίνου, καθώς και για την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα. Ζητούν επίσης μεγαλύτερη πρόοδο στην αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία, διευρύνοντας τον αριθμό των χημικών ουσιών με δεσμευτικά όρια έκθεσης.

«Είμαι υπέρ της έξυπνης νομοθεσίας, αλλά αυτό είναι σαν να αντιμετωπίζεις την ανθρώπινη ζωή σαν μια άλλη γραμμή στον ισολογισμό, όπως το κόστος των πρώτων υλών ή ενέργειας. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, δήλωσε πρόσφατα ότι έξυπνη νομοθεσία δεν σημαίνει απορρύθμιση και υποβάθμιση των προτύπων, επομένως ελπίζω ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει δράση για την προστασία των εργαζομένων από τον καρκίνο», είπε η Ségol.

Την Τετάρτη (22 Απριλίου), αξιωματούχος της ΕΕ που εργάζεται για τον Timmermans απάντησε στην πρόσφατη κατηγορία ότι η μονάδα Έξυπνης Νομοθεσίας της Επιτροπής και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος καθυστερούν στην αναθεώρηση της νομοθεσίας και απέρριψε την άποψη ότι η έξυπνη νπομοθεσία ισούται με απορρύθμιση, ή καμία ρύθμιση.

«Είναι κάτι που απορρίπτουμε έντονα. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στο ότι ο κ Timmermans καθυστερεί τα πράγματα», είπε ο υπάλληλος στην EurActiv.

* Ο επαγγελματικός καρκίνος είναι μια μορφή επιβραδυμένης τοξικής επίδρασης που οφείλεται σε έκθεση σε χημικούς φυσικούς παράγοντες (καρκινογόνες ουσίες) στο εργασιακό περιβάλλον.