Στρατηγική που θα στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική την αγορά LNG για την ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει η Κομισιόν στις αρχές του 2016, με «φόντο» την προσπάθεια απεξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Επίτροπος για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG έπεσαν σχεδόν στο μισό από το 2011 έως το 2014

Στρατηγική που θα στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική την αγορά LNG για την ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει η Κομισιόν στις αρχές του 2016, με «φόντο» την προσπάθεια απεξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Επίτροπος για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG έπεσαν σχεδόν στο μισό από το 2011 έως το 2014.

«Η ΕΕ έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε υπολειμματική αγορά», παίρνοντας ό, τι ποσότητες δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να αγοράσουν οι χώρες της Ασίας, δήλωσε ο Κανιέτε τονίζοντας ότι «αυτό χρειάζεται να αλλάξει». Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Κομισιόν για διαφοροποίηση πηγών και, ουσιαστικά, για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Ξεκάθαρα, χρειάζεται να μειώσουμε την έκθεσή μας στο γεωπολιτικό ρίσκο», υπογράμμισε ο Κανιέτε, σε μία στιγμή κατά την οποία η Μόσχα, υπό την ευρωπαϊκή πίεση, έχει ματαιώσει το πρότζεκτ του South Stream, μέσω Βουλγαρίας, προκρίνοντας, στην θέση του, τον Turkish Stream, ο οποίος θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα. Παράλληλα, προχθές, Τετάρτη, η Κομισιόν κατηγόρησε επίσημα τον ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου Gazprom ότι παραβιάζει τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού.

Η Ευρώπη, όπως σημειώνει το argusmedia, έχει λειτουργήσει κατά την τελευταία εξαετία ως αγορά εξισορρόπησης για το παγκόσμιο εμπόριο LNG. Ανάμεσα στο 2009 και το 2011 απορρόφησε ποσότητες LNG από νέα δυναμικότητα προερχόμενη κυρίως από το Κατάρ, η οποία προοριζόταν αρχικά για τις αγορές των ΗΠΑ, αλλά η οποία, τελικά, εκτοπίστηκε από την αγορά εξαιτίας της αύξησης στην παραγωγή αερίου σχιστών προελεύσεως ΗΠΑ. Ωστόσο, από τα τέλη του 2011 οι εισαγωγές LNG σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς, μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία αύξησε ραγδαία τις δικές της εισαγωγές, ενώ γενικότερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Λατινική Αμερική σημειώθηκε αύξηση στην ζήτηση. Ωστόσο, το 2015 οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG φαίνεται να ανακάμπτουν καθώς η δυναμικότητα υγροποίησης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει εκτοπίσει την παραγωγή μεταπώλησης από τον Ειρηνικό.

Όπως δήλωσε ο Κανιέτε, η ΕΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη μίας στρατηγικής που θα καθιστά την ΕΕ μία πιο ελκυστική αγορά για LNG από χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία και το Κατάρ, ενώ θα εντείνει την ενεργειακή διπλωματία με χώρες παραγωγούς και με χώρες διέλευσης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ακολουθεί «μία προσέγγιση βασισμένη στους κανόνες της αγοράς όπου αυτό είναι δυνατό».

«Όταν κάνουμε λόγο για την ενεργειακή μας διπλωματία, αυτό αφορά την δημιουργία ενός πολιτικού πλαισίου για τη βιομηχανία που θα στοχεύει σε επενδύσεις σε νέα και πιθανόν δύσκολα πρότζεκτ», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Κανιέτε πρόκειται να επισκεφθεί τον Μάιο την Αλγερία και αργότερα την Αίγυπτο, ενώ πρόσθεσε ότι, παράλληλα, η ΕΕ θα προσπαθήσει να απομακρύνει τα εμπόδια στις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ.

Από άπόψεως όγκου, μόνο οι μισές από τις εξαγωγικές άδειες που εκδίδονται στις ΗΠΑ για πρότζεκτ LNG αφορούν φορτία προς χώρες με τις οποίες η Αμερική έχει συνάψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την συμπεριληφθεί ειδικό κεφάλαιο για θέματα ενέργειας στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση Διατλαντικής Συνθήκης Εμπορίου (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ, και ζητούν την αυτόματη έκδοση εξαγωγικών αδειών για ποσότητες LNG με προορισμό την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Κανιέτε τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθεί η ΕΕ στα πιο σημαντικά πρότζεκτ LNG στις χώρες-μέλη της. Ανάμεσα στα επιτυχή παραδείγματα αυτού του είδους ξεχώρισε το τερματικό LNG της Κλαϊπέντα στην Λιθουανία, με το άνοιγμα του οποίου «το μονοπώλιο ενός προμηθευτή έσπασε και άνοιξε ο δρόμος στον ανταγωνισμό», φωτογραφίζοντας την ρωσική Gazpom. “Θα κάνουμε ό, τιδήποτε μπορούμε για να διαβεβαιώσουμε ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη θα μπορούν να απολαύσουν παρόμοια οφέλη», τόνισε.