Σημαντικά βήματα που «ξεκλειδώνουν», όπως μετέδωσε χθες το energia.gr, την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ως τμήμα του Vertical Corridor, έγιναν χθες στη Σόφια. Στην πρώτη συνάντηση των τριών υπουργών Ενέργειας των εμπλεκομένων χωρών, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, ανακοινώθηκε ότι η επενδυτική απόφαση για τον IGB θα ληφθεί στις 29 Μαΐου
Σημαντικά βήματα που «ξεκλειδώνουν», όπως μετέδωσε χθες το energia.gr, την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού  IGB, ως τμήμα του Vertical Corridor, έγιναν χθες στη Σόφια.

Στην πρώτη συνάντηση των τριών υπουργών Ενέργειας των εμπλεκομένων χωρών, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, ανακοινώθηκε ότι η επενδυτική απόφαση για τον IGB θα ληφθεί στις 29 Μαΐου, εγκρίθηκε προϋπολογισμός 10 εκατ. ευρώ για την κοινή εταιρία Interconnector Greece Bulgaria EAD, στην οποία συμμετέχουν η IGI Ποσειδών και η Bulgarian Energy Holding, δημοσιοποιήθηκε η κοινή επιστολή Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ιταλίας  προς την Κομισιόν, με την οποία έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση του έργου, με 220 εκατ. ευρώ, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στον αγωγό που θα τις διασυνδέει.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική» και ανακοίνωσε ότι  η κατασκευή του IGB θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2016 για να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

Αντίθετα, το τμήμα του Vertical Corridor που συνδέει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Η Transgaz και η Bulgartransgaz ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση σε εταιρία της επισκευής του αγωγού στο τμήμα κάτω από τον ποταμό Danube, ώστε να είναι έτοιμος στα τέλη του έτους, ενώ συζήτησαν και την προοπτική κατασκευής ενός Συμπιεστή στο έδαφος της Ρουμανίας. 

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Μιχάι Αλμπουλέσκου, ήδη έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για το Συμπιεστή, με την Κομισιόν να έχει λάβει απόφαση για την ένταξη του σε κοινοτικά κονδύλια. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Συμπιεστή, που τοποθετείται  στα τέλη του 2016, με αρχές του 2017, θα υπάρξει δυνατότητα αμφίδρομης ροής φυσικού αερίου για τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε τον Vertical Corridor «όδευση-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και την Ευρώπη», τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα επιλογής, αλλά υποχρέωσης, γιατί «βρισκόμαστε σε μια από τις πλέον ενεργειακά ευάλωτες περιοχές της Ε.Ε.», επισήμανε ότι ο IGB θα διασφαλίσει πρόσβαση σε ποικίλες πηγές αερίου και όχι μόνον την Κασπία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει «τη διασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων, αναβαθμίζοντας τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και σχεδιάζοντας την κατασκευή Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης & Αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως είπε, δυο έργα (σ.σ. της ΔΕΠΑ και της Gastrade, του ομίλου Κοπελούζος) έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. «Το σύνολο των προαναφερόμενων έργων», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, «σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και την επίτευξη αντίστροφης ροής στον υπάρχοντα αγωγό μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας (Σιδηρόκαστρο- Kula), καθώς και την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του διασυνδετήριου αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας, πρόκειται να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του Κάθετου Διαδρόμου. Επιπλέον, ουσιαστικός είναι ο ρόλος του TAP, που ανοίγει την πύλη του Νοτίου Διαδρόμου στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας».

Ο υπουργός έκανε αναφορά και στο νέο ρωσικό αγωγό, που σχεδιάζεται να παρακάμψει την Ουκρανία και στον οποίο η Ελλάδα έχει επιδείξει ενδιαφέρον συμμετοχής. «Ο εν λόγω αγωγός», είπε ο κ. Λαφαζάνης, «δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον Vertical Corridor, αντιθέτως, είναι ένας αγωγός που θα προκύψει σε αντικατάσταση της παρούσας όδευσης, μέσω της Ουκρανίας προς την Κεντρική Ευρώπη, όδευση η οποία θα πάψει να λειτουργεί από το 2019».