Σε ηχηρή παρέμβαση προς την Αθήνα προέβη η Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις
Σε ηχηρή παρέμβαση προς την Αθήνα προέβη η Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι οι Έλληνες «πρέπει να εισπράξουν τους φόρους, να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας». Και συμπλήρωσε: «Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο Ρέντσι».

Την αμερικανική παρότρυνση εισέπραξε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ωριαία συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους σε ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. «Η μη επίτευξη συμφωνίας θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», τόνισε ο κ. Λιου, μιλώντας στη διάρκεια της συνόδου. Παράλληλα, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να «αναζητήσουν μια εποικοδομητική διευθέτηση» του προβλήματος.

Ζητούμενο μια μακροπρόθεσμη λύση

Ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος φέρεται να διεμήνυσε πως από την πλευρά του προτίθεται να ξεκινήσει νέο κύκλο συνομιλιών για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης.

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, δήλωσε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να δεχτεί ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που βασίζεται μόνο σε έναν μικρό αριθμό μεταρρυθμίσεων, αλλά απαιτεί ένα πλήρες πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα αλλά δεν απέκλεισε περικοπές στις υψηλές συντάξεις, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό είναι απαραίτητες για να καταστεί το σύστημα βιώσιμο. Σημείωσε παράλληλα πως το Ταμείο ποτέ δεν ανέμενε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, το οποίο άλλωστε είναι άτυπο.

Εμπιστεύομαι τον Βαρουφάκη, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον, τόνισε ότι μόνον όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση θα ακολουθήσει η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόθεσή του να μείνει η Ελλάδα εντός της Eυρωζώνης με βιώσιμο τρόπο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle περιέγραψε τη σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως πολύ καλή, δήλωσε πως τον εμπιστεύεται, και προσθεσε: «Κέρδισαν τις εκλογές, είναι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και έχουν τώρα την ευθύνη να κυβερνήσουν, αλλά οι κυβερνήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να συμβιβασθούν με τους εταίρους τους στην Ευρώπη».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναγνώρισε ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης με αύξηση μισθών και επενδύσεων, αλλά υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τα αναγκαία βήματα στον τρόπο που λειτουργεί ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα κρίσεις, όπως την ελληνική, και τώρα καταγράφεται αύξηση της ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη της, κάτι που, όπως είπε, συνέβαινε και στην Ελλάδα μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και το 2015.

Στην Ελλάδα εξελέγη μια νέα κυβέρνηση, τόνισε, στην οποία διακρίνει κανείς αρκετή απειρία, και γι αυτό πρέπει να της δοθεί χρόνος, αν και ανέδειξε την ανάγκη για λιγότερες δημόσιες δηλώσεις και περισσότερη δουλειά.

O κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει έγκαιρα τις πληρωμές προς τους δανειστές της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της Ελλάδας, όπως είναι η δράση των ολιγαρχών και η διαφθορά, αν και αναρωτήθηκε πως ακριβώς θα γίνει αυτό.

  Πηγή: Deutsche Welle