Μερίδιο σε Καναδική Εταιρία Επεξεργασίας Σιτηρών Αγοράζει η Σαουδική Αραβία

Μερίδιο σε Καναδική Εταιρία Επεξεργασίας Σιτηρών Αγοράζει η Σαουδική Αραβία
energia.gr
Σαβ, 18 Απριλίου 2015 - 10:07
Μια κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας η Bunge, παίρνει τον έλεγχο του πρώην μονοπωλίου σιτηρών του Καναδά, καθώς η πώληση του 50,1 τοις εκατό των μετοχών της πρώην καναδικής επιτροπής σίτου, έρχεται τρία χρόνια μετά την απώλεια της προνομιακής θέσης που κατείχε το καναδικό κράτος, (ο αποκλειστικός, ως τότε, αγοραστής του σιταριού και του κριθαριού από τις δυτικές αγροτικές περιοχές του Καναδά)

Μια κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας η Bunge, παίρνει τον έλεγχο του πρώην μονοπωλίου σιτηρών του Καναδά, καθώς η πώληση του 50,1 τοις εκατό των μετοχών της πρώην καναδικής επιτροπής σίτου, έρχεται τρία χρόνια μετά την απώλεια της προνομιακής θέσης που κατείχε το καναδικό κράτος, (ο αποκλειστικός, ως τότε, αγοραστής του σιταριού και του κριθαριού από τις δυτικές αγροτικές περιοχές του Καναδά), εγκαινιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό για πρώτη φορά μέσα σε επτά ολόκληρες δεκαετίες.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκγς Bunge και η εταιρία γεωργικών και κτηνοτροφικών Επενδύσεων Salic, της Σαουδικής Αραβίας θα πληρώσουν 250 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά όπως δήλωσαν οι επενδυτές την Τετάρτη.

Η επιχείρηση, που θα ονομάζεται G3 Παγκόσμια Ομάδα Σιτηρών, θα ανταγωνιστεί μεγάλους εμπορικούς οίκους, όπως η Cargill και η Glencore στην προσφορά σιτηρών του Καναδά.

Η Salic, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ιδρύθηκε το 2011 για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις των τροφίμων του βασιλείου και να μειώσει τις δαπάνες για τις εισαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με το ιστορικό, που αναγράφεται στην ιστοσελίδα της.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κριθαριού στον κόσμο, ενώ αυξάνει σταθερά και τις εισαγωγές σίτου. Όσο για τον Καναδά, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές σιταριού και παράλληλα μια μεγάλη παραγωγός κριθαριού.

Ο Karl Gerrand, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της G3, δήλωσε αναφορικά με την συμφωνία με την Salic: "Αυτό ταιριάζει ακριβώς με το όραμά του Καναδά να παράγει μερικά από τα καλύτερης ποιότητας σιτηρά στον κόσμο. Έχουμε πλεόνασμα εξαγώγιμων δημητριακών που είναι διαθέσιμο στον Καναδά, και το οποίο θα εξαχθεί στο εγγύς μέλλον». Ο κ Gerrand, ο οποίος διευθύνει την καναδική Bunge, τόνισε επίσης ότι η Bunge θα κατέχει την πλειοψηφία του G3.

Η Bunge είχε μια σχετικά μικρή παρουσία στην καναδική αγορά των δημητριακών, μέχρι πρότινος. Το 2012 μάλιστα, εξέτασε μια πιθανή προσφορά για τη Viterra, μιαν άλλη καναδική εταιρία εμπορίας σιτηρών, η οποία πουλήθηκε τελικά στην Glencore για 6 δισεκατομμύρια δολάρια

Η δε Dana Spiring, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής, είπε ότι η εταιρεία είχε βολιδοσκοπήσει περισσότερους από 50 δυνητικούς επενδυτές για πάνω από 18 μήνες, προκειμένου να βρει έναν αγοραστή με την κατάλληλη παγκόσμια εμβέλεια και τόνισε πως στόχος της είναι να παραμείνει η εταιρία ανταγωνίσιμη στις αγορές για τους αγρότες και να κρατήσει το προσωπικό της. Η μειοψηφική συμμετοχή της, μάλιστα, θα διατεθεί σε καταπίστευμα προς όφελος των αγροτών, όπως αποκάλυψε.

Στη Σαουδική Αραβία εισήχθησαν περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρών από τον Καναδά στην καλλιεργητική περίοδο που έληξε τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την Canadian Grain Commission.

Ο κ Gerrand είπε: «Η Salic θα πρέπει να είναι ανταγωνίσιμη με την υπόλοιπη αγορά για την απόκτηση των σιτηρών μας. Είμαστε μια ανεξάρτητη καναδική βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που διευθύνεται από Καναδούς και διοικείται από Καναδούς».

Ο Abdullah Al-Rubaian, πρόεδρος της Salic δήλωσε από την πλευρά του, ότι η εταιρεία είναι «προσηλωμένη στις επενδύσεις της, σε χώρες με υποδομές, όπως είναι ο Καναδάς. Χώρες οι οποίες είναι εξαγωγείς των πλεονασμάτων της υψηλής ποιότητας των σιτηρών, που παράγουν».