Σε Σημείο Μηδέν η Οικονομία

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 εξανεμίστηκε πριν καν προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του, το οποίο τελικά ήταν το μισό του προσδοκώμενου. Αιτία; Η κατάρρευση των εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2015 εξαιτίας του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ... «σεισάχθεια». Μπορεί τα έσοδα να βελτιώθηκαν τον Μάρτιο με την έναρξη της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ωστόσο η δημοσιονομική κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώνεται τώρα να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών!.. Παράλληλα, επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συνολικά, καθώς σφίγγει ο «βρόχος» της έλλειψης ρευστότητας
energia.gr
Παρ, 17 Απριλίου 2015 - 18:07

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 εξανεμίστηκε πριν καν προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του, το οποίο τελικά ήταν το μισό του προσδοκώμενου. Αιτία; Η κατάρρευση των εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2015 εξαιτίας του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ... «σεισάχθεια».

Μπορεί τα έσοδα να βελτιώθηκαν τον Μάρτιο με την έναρξη της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ωστόσο η δημοσιονομική κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώνεται τώρα να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών!..

Παράλληλα, επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συνολικά, καθώς σφίγγει ο «βρόχος» της έλλειψης ρευστότητας. Με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται συνεχώς, η «βύθιση» της οικονομίας σε κατάσταση ύφεσης θεωρείται πλέον πιθανή με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς μόλις πριν από λίγους μήνες η ελληνική οικονομία βγήκε από την εξαετή ύφεση που σάρωσε την παραγωγική βάση της χώρας.

Ωστόσο, ορισμένοι συνεχίζουν να εκλαμβάνουν τις επιθυμίες τους ως πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές παρατείνονται και έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι. Μπορεί ορισμένοι στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι οι πιστωτές στο τέλος θα υποχωρήσουν γιατί? δεν θέλουν να διαλυθεί η Ευρωζώνη, όμως σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι τα συνεχή μηνύματα των «θεσμών» και των αγορών.

Ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε χθες ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για πιθανή χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς ήδη έχει αποτιμηθεί και κοστολογηθεί κάθε πιθανό σενάριο...

Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο θα επιδεινώνονται η δημοσιονομική κατάσταση και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Για να αποφευχθεί το «σημείο μηδέν», μια διέξοδος υπάρχει: Η επίτευξη μιας συμβιβαστικής, μιας «έντιμης» λύσης με τους δανειστές.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 16/04/2015)