Στη διπλωματία των αγωγών φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία το ΥΠΑΠΕΝ, για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού, που παραμένουν υψηλή προτεραιότητα και για την Ε.Ε.

Στη διπλωματία των αγωγών φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία το ΥΠΑΠΕΝ, για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού, που παραμένουν υψηλή προτεραιότητα και για την Ε.Ε. Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με αντικείμενο την πρόοδο του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου ( Vertical Gas Corridor), μέρος του οποίου είναι και ο IGB, ενώ διαβεβαιώνει ότι προωθούνται οι αναγκαίες διαδικασίες για την προώθηση της κατασκευής του TAP μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπογραφεί, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, συμφωνία με τη Ρωσία για την επέκταση του Turkish Stream στην ελληνική επικράτεια.

O Vertical Gas Corridor, από το Αιγαίο ως τη Ρουμανία, για τον οποίο έχει ολοκληρώσει σχετική μελέτη το ΙΕΝΕ, είναι ο ένας από τους τρεις Διαδρόμους που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας CESEC ( Central East South European Gas Connectivity), την οποία προωθεί ταχύτατα η Κομισιόν. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εννέα χώρες της Ε.Ε., ενώ στόχος είναι η χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ, με την εγγύηση της ΕΤΕπ και της EBRD, περί των 10-15 έργων υποδομών, που θα συμβάλουν στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου των συγκεκριμένων χωρών. Ο Κάθετος Διάδρομος, που ενδιαφέρει τη χώρα μας, περιλαμβάνει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την αντίστροφη ροή στην υφιστάμενη σύνδεση στο Σιδηρόκαστρο, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καθώς και τα δύο πλωτά τέρμιναλ LNG, της ΔΕΠΑ και της Gastrade του ομίλου Κοπελούζος.

Για τον IGB κρίσιμη παράμετρος είναι η λήψη της επενδυτικής απόφασης, την οποία δεσμεύθηκαν ότι θα λάβουν ως τα τέλη Μαΐου οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η γειτονική χώρα εμφανίζεται ένθερμη για την προώθηση του project και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite, η κατασκευή του πιθανόν να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, δεν αρκεί η επενδυτική απόφαση, η οποία δεν αποκλείεται να ληφθεί ως την προθεσμία που έχει τεθεί, αλλά επιτακτική ανάγκη είναι η εξεύρεση των πόρων και από τις δύο χώρες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του. Γι αυτό και αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία CESEC, μέσω της οποίας προσδοκάται να προέλθουν τα αναγκαία κεφάλαια.

Σε αντίθεση με τον IGB, που θα ενώσει Ελλάδα-Βουλγαρία, ο αγωγός Βουλγαρίας-Ρουμανίας οδεύει πλέον προς ολοκλήρωση και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι θα είναι λειτουργικός ως τα τέλη του έτους. Επί της ουσίας, δηλαδή, ο Vertical Gas Corridor θα έχει λάβα σάρκα και οστά μόνον στο κομμάτι σύνδεσης Βουλγαρίας-Ρουμανίας, ενώ ο IGB δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν από το 2019, οπότε θα είναι έτοιμος τότε και ο TAP, για να διοχετεύεται το αζέρικο φυσικό αέριο του Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Ευρώπη.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που παραμένει σε εκκρεμότητα. Η Ουγγαρία, που είναι μία από τις εννέα χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία SECEC, και θεωρείται η πύλη εισόδου του Vertical Corridor προς την Κεντρική Ευρώπη, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σχετικά με τις προθέσεις της. Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι «παίζει σε δύο ταμπλό». Έχει στα σκαριά και άλλον αγωγό σύνδεσης με τη Ρουμανία και την Αυστρία, σε μια προσπάθεια να «αναστηθεί» to project του Nabucco West.

Σε κάθε περίπτωση, ως τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την CESEC για το ποια έργα θα «αγκαλιάσει» χρηματοδοτικά, θα κριθεί αποφασιστικά η τύχη των τριών Διαδρόμων που υποστηρίζει η πρωτοβουλία: o Κάθετος Διάδρομος, από το Αιγαίο ως τη Ρουμανία, μέσω Βουλγαρίας, o Διάδρομος από την Αδριατική, που αξιοποιεί το τέρμιναλ LNG της Κροατίας και διακλαδώνεται Β.Α. ως την Ουγγαρία, καθώς και ο Κεντρικός Διάδρομος, από τη Σλοβακία και την Αυστρία προς την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.