ΙΕΑ: Διατηρούνται οι Χαμηλές Τιμές του Αργού με το Βλέμμα Στραμμένο στις Προοπτικές Επανάληψης των Ιρανικών Εξαγωγών

ΙΕΑ: Διατηρούνται οι Χαμηλές Τιμές του Αργού με το Βλέμμα Στραμμένο στις Προοπτικές Επανάληψης των Ιρανικών Εξαγωγών
energia.gr
Τετ, 15 Απριλίου 2015 - 13:04
Πτώση σημείωσαν οι τιμές του αργού τον Μάρτιο, υπό την πίεση της απότομης ανόδου στην παραγωγή στις χώρες-μέλη του OPEC στην Μέση Ανατολή αλλά και από την συνεχή αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που τα διυλιστήρια σε Ευρώπη και Ασία προετοιμάζονται για την περίοδο συντήρησης

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του αργού τον Μάρτιο, υπό την πίεση της απότομης ανόδου στην παραγωγή στις χώρες-μέλη του OPEC στην Μέση Ανατολή αλλά και από την συνεχή αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που τα διυλιστήρια σε Ευρώπη και Ασία προετοιμάζονται για την περίοδο συντήρησης.Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει μεσοπρόθεσμα το πώς - και πόσο γρήγορα -  θα επηρεαστεί η διεθνής αγορά πετρελαίου αν το Ιράν επανέλθει στις εξαγωγές αργού.

 

Αυτά τονίζει η νέα έκθεση, του Απριλίου, που δημοσίευσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Κατά την σύνταξη της νέας έκθεσης του ΙΕΑ, το Brent διεκινείτο στα 58,25 δολ. το βαρέλι, μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του περασμένου Ιουνίου, ενώ το WTI κυμαίνετο περίπου στα 52,35 δολ. το βαρέλι.

 

Παράλληλα, η έκθεση θέτει το ερώτημα πόσο γρήγορα θα μπορέσει να επανέλθει το Ιράν σε πλήρη παραγωγική και εξαγωγική δυναμικότητα αν ,τελικά, τον ερχόμενο Ιούνιο, επιτευχθεί συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

 

Η πρόβλεψη του Οργανισμού για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει, σε αυτή την έκθεση, αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα και φτάνει πλέον τα 93,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2014 οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και στην σταθερή βελτίωση που σημειώνει η παγκόσμια οικονομία, μετά από μία περίοδο μεγάλης ύφεσης.


Όσον αφορά την παραγωγή αργού, ο ΙΕΑ διαπιστώνει, για τον Μάρτιο, αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε μηναίο επίπεδο. Έτσι, η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται σήμερα σε 95,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η παραγωγή του OPEC σημείωσε, τον περασμένο μήνα, την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ετήσια αύξηση της παραγωγής, κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επιμερίζεται ισότιμα ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC.

 

Η παραγωγή των χωρών του OPEC, από την άλλη, αυξήθηκε κατά 890 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον μήνα Μάρτιο, φτάνοντας συνολικά τα 31,02 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Βασική αιτία της αύξησης ήταν η αλματώδης αύξηση στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Λιβύης. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ αυξήθηκε οριακά για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στα 30,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπερβαίνοντας το όριο που έχει επισήμως τεθεί. Ωστόσο, συνολικά για το τρέχον έτος παραμένει σταθερό στα 29,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

Τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, παρ’ ό, τι σημειώθηκε τεράστια αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 36,4 εκατ. βαρέλια. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο δείχνουν αύξηση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ κατά 29,2 εκατ. βαρέλια, σε αντίθεση με την αναμενόμενη εποχικά τάση. Βασικός λόγος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, είναι η ασυνήθιστα υψηλή αύξηση στα αποθέματα που παρατηρείται στις ΗΠΑ.

 

Τέλος, αναφορικά με την παγκόσμια διυλιστική ζήτηση αργού, αυτή, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αναμένεται να σημειώσει εποχική πτώση, στα 77,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2015, από 78 εκατ. βαρέλια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ενώ ολοκληρώθηκε η περίοδος συντήρησης για τα διυλιστήρια στην περιοχή του Ατλαντικού, το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα διυλιστήρια της Ασίας διεξάγουν στο τρέχον, δεύτερο τρίμηνο, τις εργασίες συντήρησης, οι οποίες αναμένεται τον Μάιο να θέσουν εκτός αγοράς διυλιστική ικανότητα ίση με 2.5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.