Λαφαζάνης: Υπέρ του Turkish Stream η Ελλάδα – Ρωσικές Εταιρίες θα Συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό για τους Υδρογονάνθρακες

Λαφαζάνης: Υπέρ του Turkish Stream η Ελλάδα – Ρωσικές Εταιρίες θα Συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό για τους Υδρογονάνθρακες
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 31 Μαρτίου 2015 - 18:37
Η στήριξη της Ελλάδας στο project του Turkish Stream και η επέκταση του στο ελληνικό έδαφος, στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να αποφέρει εξαιρετικά οφέλη για τη χώρα μας.

Η στήριξη της Ελλάδας στο project του Turkish Stream και η επέκταση του στο ελληνικό έδαφος, στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να αποφέρει εξαιρετικά οφέλη για τη χώρα μας. Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το μεσημέρι για τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης του στη Μόσχα. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «επιδείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον για τον αγωγό αυτό και την επέκταση του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος», ωστόσο, επισήμανε ότι η τελική απόφαση για τη στήριξη του έργου θα ληφθεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μια τέτοια συμφωνία στο επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, το οποίο, όπως είπε ο ίδιος, θα καταστεί σταθμός στην ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξασφάλισε τη δέσμευση ρωσικές εταιρίες να συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό έρευνας και αξιοποίησης των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, «διευρύνοντας έτσι το διεθνές βάθος του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών», καθώς και τη θετική διάθεση της ρωσικής πλευράς να επαναδιαπραγματευθεί την τιμή του συμβολαιοποιημένου φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, όπως και το δραστικό περιορισμό της ρήτρας take or pay για τις μειωμένες ποσότητες που απορρόφησε η ΔΕΠΑ το 2014. Δεν αποκλείσθηκε, μάλιστα, το ενδεχόμενο η εξέλιξη των θεμάτων αυτών να είναι συνάρτηση με τη συμφωνία για τον Turkish Stream. Σε κάθε περίπτωση, αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο, όλα αυτά να αποτελέσουν «πακέτο συμφωνίας» κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα.

Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος συνοδευόταν στη Μόσχα και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Σύριζα Θανάση Πετράκο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογο του Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς και τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με τους οποίους, όπως είπε σήμερα, είχε ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις. «Ανοίγει ένα νέο μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην κρίσιμη φάση που διερχόμαστε ως χώρες και ως Ευρώπη», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. 

Ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, για τη ριζική αντίθεση της χώρας μας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι «οι δρόμοι για τα ενεργειακά διαθέσιμα αποθέματα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι. Όπως πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι για κάθε χώρα εκτός Ε.Ε. Γι’ αυτό, άλλωστε, στηρίζουμε τον αζέρικο αγωγό TAP».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στον Turkish Stream είπε ο σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί το 2019, όταν θα σταματήσει, με απόφαση της Ρωσίας, η διέλευση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Έτσι, το ρώσικο φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω του Βόρειου Διαδρόμου, δηλαδή, της Γερμανίας και θα μπορούσε να υπάρχει και μία εναλλακτική δίοδος, ο Νότιος Διάδρομος, μέσω της χώρας μας. Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική πλευρά θα εξετάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα τη δυνατότητα να περάσει ο Turkish Stream από την Ελλάδα, ώστε να λάβει και την οριστική απόφαση της. Ο αγωγός αυτός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα μπορούσε να διακλαδωθεί από την Ελλάδα, μέσω Fyrom και Σερβίας, προς την Κεντρική Ευρώπη. Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να περάσει ο αγωγός από την Ιταλία. 

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η διέλευση του Turkish Stream από την Ελλάδα, εφόσον αποφασισθεί, θα ακολουθήσει τους κανόνες της Ε.Ε. και του τρίτου ενεργειακού πακέτου, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχεται πλέον και η ρωσική πλευρά. «Η Ευρώπη πρέπει να ευνοήσει πολλαπλούς δρόμους διέλευσης του φυσικού αερίου στην επικράτεια της. Δεν επιθυμούμε να υπάρχει μονοπώλιο, μόνον μέσω Γερμανίας, γιατί αυτό θα ενίσχυε περισσότερο τη γερμανοποίηση της Ευρώπης. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να έχει την τύχη άλλων αγωγών ο Turkish Stream, όπως ο South Stream και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. 

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες αντιδράσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός και δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμιά μεγάλη δύναμη ή σε συμμαχία χωρών. Θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Εξάλλου, για τη συμμετοχή ρώσικων εταιριών στο διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχουν σε ανάλογους διαγωνισμούς κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ερωτηθείς για πιθανές ανάλογες έρευνες στο Αιγαίο ανέφερε ότι θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτή η οριοθέτηση είναι πάγια επιλογή και θέση της κυβέρνησης και θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Βεβαίως, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες. Μιλάμε για τις περιοχές που χρειάζονται οριοθέτηση, δεν είναι όλο το Αιγαίο, είναι οι περιοχές όπου συνορεύουν οι θαλάσσιες δυνατότητες της ηπειρωτικής Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκεί χρειάζεται οριοθέτηση την οποία επιδιώκουμε με βάση το δίκαιο της θάλασσας. Και τόνισα την ανάγκη να υποβοηθηθεί από την Ε.Ε. η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο», επισήμανε.

Για το ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται σήμερα η Ελλάδα από τη Ρωσία ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι να φθάσει στα επίπεδα της Ευρώπης. Η προοπτική της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης τοποθετείται για το 2016. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση της Κομισιόν να περνούν από έλεγχο οι εθνικές συμβάσεις φυσικού, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε, στο πλαίσιο του κοινοτικού κατεστημένου, την εθνική ενεργειακή πολιτική. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο συμφωνίες κρατών-μελών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον προέλεγχο της Ε.Ε. Αυτό καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και αναγορεύει την Κομισιόν σε ανεξέλεγκτο υπεραφεντικό στις ενεργειακές πολιτικές των κρατών».

Ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τις ΗΠΑ, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είπε ότι οι θέσεις του είναι γνωστές και ισχύουν και ανέφερε ότι δεν συζήτησε θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τη Ρωσία στη διάρκεια του ταξιδιού του. Έθεσε, όμως, το ζήτημα της άρσης του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα «ως ανθρωπιστική χειρονομία προς τον ελληνικό λαό», ωστόσο, οι συνομιλητές του, όπως είπε, αν και είδαν θετικά μια τέτοια προοπτική δεν ήταν στις αρμοδιότητες τους να πάρουν θέση. Το θέμα αυτό δεν αποκλείσθηκε να έχει θετική κατάληξη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα.