Ένα πραγματικά «κολασμένο» πενθήμερο, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, διανύει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς η κλεψύδρα για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων που απεστάλησαν στους δανειστές, προκειμένου να δοθεί και πάλι το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση, αδειάζει απειλητικά.

Ένα πραγματικά «κολασμένο» πενθήμερο, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, διανύει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς η κλεψύδρα για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων που απεστάλησαν στους δανειστές, προκειμένου να δοθεί και πάλι το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση, αδειάζει απειλητικά. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα διπλό μέτωπο -στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό- με τους εκπροσώπους των θεσμών και τα στελέχη του κόμματος να «βλέπουν» με εντελώς διαφορετικό πνεύμα τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν.

Με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των οργάνων, η ηγετική ομάδα επιχειρεί πολιτικό «μασάζ» σε στελέχη και βουλευτές, προκειμένου να πείσει για τον μη υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που κατατέθηκαν και ταυτόχρονα να περιορίσει μελλοντικές αντιδράσεις, όταν αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν. Ήδη συνεδρίασε χθες το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ αναμένεται και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η αγωνία και ο προβληματισμός του Μαξίμου εστιάζεται στο τι θα μπορούσε να γίνει σε κομματικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν τα μέτρα συγκεκριμενοποιηθούν και έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Γιατί, μπορεί η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα φέρει προς κύρωση την παράταση της δανειακής σύμβασης, ωστόσο οι επί μέρους ρυθμίσεις, θα πρέπει να «περάσουν» από το Κοινοβούλιο, μέσω της ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων. Και στο σημείο αυτό, ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των αντιδράσεων και των διαφοροποιήσεων. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις κομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν καλά πως οι αποφάσεις, τις περισσότερες φορές τίθενται στη κρίση των οργάνων και ακολουθεί... εξαντλητικός διάλογος, προκειμένου να αποτυπωθούν όλες οι απόψεις.

Μία τέτοια εικόνα άλλωστε, είχαμε και μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με τις μαραθώνιες συνεδριάσεις που ακολούθησαν. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, τέτοιες «πολυτέλειες» δεν υπάρχουν, αφού η Ευρώπη δεν δίνει πίστωση χρόνου ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτεί όχι μόνο την αποτύπωση, αλλά και την ψήφιση και εφαρμογή των προτάσεων, ώστε να ανοίξει την «κάνουλα» της ρευστότητας.

Ήδη ο φόβος των αντιδράσεων άφησε εκτός λίστας κρίσιμα θέματα -για τα οποία οι δανειστές είχαν κατ' επανάληψη ζητήσει ρύθμιση- όπως το ζήτημα του ΦΠΑ, ή την ενδεχόμενη παράταση του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος που θα τον αντικαταστήσει παραπέμπεται για το μέλλον. Όλα τα παραπάνω θέματα αποτελούσαν αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις του προεκλογικού του προγράμματος. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε αναδίπλωση θα προκαλούσε έντονους τριγμούς. 

Ενδεικτικός της αμηχανίας είναι ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα του ΦΠΑ, υπό τον φόβο των ενστάσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση της Ν. Βαλαβάνη που μίλησε για αύξηση στα κοσμοπολίτικα νησιά... απεσύρθη άμεσα τόσο από τον Γ. Σταθάκη όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά ουδείς γνωρίζει από πού μπορούν να προέλθουν τα ισοδύναμα για την τρύπα που προκύπτει.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ακόμη και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να το «περάσει» υπό τον μανδύα των «στρατηγικών συμπράξεων», όπου το Δημόσιο θα διατηρεί το στρατηγικό έλεγχο των υπό αποκρατικοποίηση φορέων. Ο Γ. Σακελλαρίδης μάλιστα διαβεβαίωνε - επιχειρώντας να καθησυχάσει εκ των προτέρων τους βουλευτές αλλά και την κοινή γνώμη - ότι «σε διαδικασίες ξεπουλήματος, δεν πρόκειται να μπούμε». «Διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, μπορούμε να τις δούμε, όταν υπάρχει ένα αναπτυξιακό πρόσημο, ώστε να γίνουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», διευκρίνισε, αποκλείοντας τα δίκτυα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια. 

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης είχε ήδη ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να μη συναινέσει σε οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης της ΔΕΗ. Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Ανεβάζει τους τόνους

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν συμφωνεί με τέτοιες υποχωρήσεις και τα τελευταία 24ωρα έχει ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως «υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι εκτός από την αναδίπλωση». «Το δίλημμα των πιστωτών υποταγή ή στραγγαλισμός της οικονομία δεν είναι καθόλου υπαρκτό. Η Ελλάδα έχει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους, πολύ προτιμότερους», αναφέρεται σε τελευταίο άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο iskra, ο οποίος απηχεί τις απόψεις της Πλατφόρμας. Αν και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιφυλάσσονται μέχρι την οριστική δημοσιοποίηση της λίστας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα «μηνύματα» των διαφωνούντων μάλιστα, δεν περιορίζονται στην Αριστερή Πλατφόρμα και φθάνουν στο Μαξίμου, από κάθε πλευρά. Η Ρ. Μακρή ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν θα ψηφίσει «περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, απολύσεις υπαλλήλων, με όποιο πολιτικό κόστος», ενώ ο Γ. Μιχελογιαννάκης ζήτησε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ δήλωσε αρνητικός στις ιδιωτικοποιήσεις. «Εμείς εκλεγήκαμε λέγοντας κανένα από τα 14 αεροδρόμια στα χέρια ιδιωτών», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε αλλαγές ούτε μετονομασίες». «Πονοκέφαλος» όμως παραμένει και η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που επιλέγουν ιδιαίτερα «επαναστατική» ρητορική δείχνοντας προς τον δρόμο της ρήξης, και ουδείς είναι βέβαιος για το κατά πόσο ο Π. Καμμένος ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Μεταρρυθμίσεις -  Τι θα πράξουν οι πολίτες;

Και ενώ η προσοχή του Μαξίμου εστιάζεται σε αυτή τη φάση στο να πειστούν οι διαφωνούντες και να μετριαστούν οι αντιδράσεις, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για τη στάση των πολιτών απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν. Και αυτό, γιατί δεν αποκλείουν η εικόνα της υψηλής αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, να αλλάξει άρδην, με τη λήψη των πρώτων μέτρων που θα κινούνται σε διαφορετική γραμμή από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ ενός «έντιμου συμβιβασμού» και επιθυμεί πάση θυσία την παραμονή στην Ευρωζώνη, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τελικώς θα γίνουν κατανοητές οι όποιες υποχωρήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αν μάλιστα καταστεί εφικτό να μη ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία")