Ουγγαρία και Βρυξέλλες συμφώνησαν τελικά για τις προμήθειες καυσίμων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επέκτασης του πυρηνικού εργοστασίου Paks 2, πρότζεκτ στο οποίο η Βουδαπέστη έχει συμφωνήσει με τη Μόσχα για την παραγωγή καυσίμων για τους αντιδραστήρες από τον Ιανουάριο του 2014
Ουγγαρία και Βρυξέλλες συμφώνησαν τελικά για τις προμήθειες καυσίμων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επέκτασης του πυρηνικού εργοστασίου Paks 2, πρότζεκτ στο οποίο η Βουδαπέστη έχει συμφωνήσει με τη Μόσχα για την παραγωγή καυσίμων για τους αντιδραστήρες από τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα κατασκευάσει δύο νέους αντιδραστήρες στο Paks, παρέχοντας 30ετές δάνειο περίπου 10 δισ. ευρώ που θα καλύπτει το 80% του κόστους.

Τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Χάνος Λαζάρ, προσωπάρχης της ουγγρικής κυβέρνησης. Όπως δήλωσε στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MΤΙ, «έχουν πλέον παρακαμφθεί όλα τα εμπόδια όσον αφορά τη σύμβαση για τις παραδόσεις καυσίμων στο Paks-2. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ρωσία θα προμηθεύσει καύσιμα για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες για τα επόμενα δέκα χρόνια». Ο Λαζέρ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, συμπλήρωσε πως η εξέλιξη «είναι απολύτως αποδεκτή από τη ρωσική πλευρά». 

Στα πλαίσια της περσινής συμφωνίας η Ρωσία έχει ήδη καταβάλει δάνειο στην Ουγγαρία ύψους 9 εκατ. ευρώ για το έργο. Νωρίτερα το Μάρτιο, με δημοσίευση τους οι Financial Times ανέφεραν πως η Κομισιόν απέρριψε τη συμφωνία Ουγγαρίας - Ρωσίας για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Paks και η Βουδαπέστη είναι πιθανό πλέον να αναθεωρήσει τους όρους της συμφωνίας. 

Το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μπλοκάρει το έργο, υποστηρίζοντας την απόφαση της Euroatom να απορρίψει τα σχέδια της Ουγγαρίας να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά ρωσικά καύσιμα για τις μελλοντικές πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Τόσο η ουγγρική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν αρνήθηκαν επισήμως το δημοσίευμα ενώ εκπρόσωποι της ΕΕ από τις Βρυξέλλες ισχυρίσθηκαν πως εξέταζαν τη σύμβαση μόνο ως προς τις παραδόσεις καυσίμων.

(Πηγή: "Η Σύγχρονη Ρωσία", 26/03/2015)