Energia Αποκλειστικό – Εντυπωσιακή Μείωση της Ρήτρας Take or Pay Πέτυχε η ΔΕΠΑ

Energia Αποκλειστικό – Εντυπωσιακή Μείωση της Ρήτρας Take or Pay Πέτυχε η ΔΕΠΑ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 24 Μαρτίου 2015 - 09:15
Αποκλειστικό energia. gr: Με μια ιδιαίτερα ευνοϊκή διευθέτηση για τα ελληνικά συμφέροντα κλείνει μετά από ένα πεντάμηνο διαπραγματεύσεων το θέμα της επιβολής ρήτρας take or pay στη ΔΕΠΑ από την Gazprom. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, ο ρωσικός κολοσσός έχει περιορίσει κατά πολύ τις απαιτήσεις του για τις μειωμένες συμβολαιοποιημένες ποσότητες φυσικού αερίου που απορρόφησε μέσα στο 2014 η Ελλάδα

Αποκλειστικό energia. gr:

Με μια ιδιαίτερα ευνοϊκή διευθέτηση για τα ελληνικά συμφέροντα κλείνει μετά από ένα πεντάμηνο διαπραγματεύσεων το θέμα της επιβολής ρήτρας take or pay στη ΔΕΠΑ από την Gazprom. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia. gr, ο ρωσικός κολοσσός έχει περιορίσει κατά πολύ τις απαιτήσεις του για τις μειωμένες συμβολαιοποιημένες ποσότητες φυσικού αερίου που απορρόφησε μέσα στο 2014 η Ελλάδα. Έτσι, από τα 100 εκατ. ευρώ και πλέον που ήταν στην αρχή, τελικά η ΔΕΠΑ θα κληθεί να καταβάλει ένα ποσό που θα είναι κάτω από 50 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από καλά πληροφορημένες πηγές στη νέα περίοδο των ελληνορωσικών σχέσεων, που εγκαινίασε η νέα κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό να συνδυαστούν με το επίσημο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου.

Η εντυπωσιακή μείωση της ρήτρας που θα κληθεί να καταβάλει τελικά η ΔΕΠΑ θεωρείται εξαιρετικά βατό νούμερο, με συνέπεια να μη χρειαστεί ενδεχομένως να μετακυλισθεί στους πελάτες της, όπως θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει η Επιχείρηση σε διαφορετική περίπτωση, επιβαρύνοντας έτσι την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom είχαν ξεκινήσει από πέρυσι το Νοέμβριο, με την ελληνική επιχείρηση να έχει υποβάλει μια συνολική πρόταση, για την ανακατανομή των ποσοτήτων που προμηθεύεται από το ρωσικό κολοσσό για μία τριετία, ήτοι, το 2014, το 2015 και το 2016, επιδιώκοντας να υπάρξει μια νέα συμφωνία για μικρότερες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου κατά τη συγκεκριμένη τριετία, τις οποίες, ωστόσο, πρότεινε να καλυφθούν πλήρως από το 2017 και μετά. Η πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου απορροφά η ηλεκτροπαραγωγή, εκτιμάται σε 25% για το 2014, με την κατανάλωση να έχει φθάσει πλέον στα επίπεδα του 2005, μια δεκαετία πίσω, δηλαδή.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν μακρές και επίπονες, με τη ΔΕΠΑ να πιέζει για όσο το δυνατόν καλύτερη διευθέτηση του θέματος και τη ρωσική πλευρά να τηρεί άκαμπτη στάση σε ό,τι είχε να κάνει με το ύψος των απαιτήσεων της. Και ενώ φάνηκε ότι καταλήγουν στα τέλη του περασμένου έτους, με το πέναλτι για την ελληνική επιχείρηση να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, που θα ήταν δυσβάστακτο για τα οικονομικά της, τελικά «παγώνουν» ελέω εκλογών και μπαίνουν σε νέα φάση, με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ- Gazprom έχουν πλέον ολοκληρωθεί, με ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΠΑ κι αυτό που απομένει πλέον είναι η επιλογή του χρόνου για την ανακοίνωση της συμφωνίας.