Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΑΠΕΝ και ΡΑΕ για το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ. Το υπουργείο επανέρχεται και κατηγορεί τη Ρυθμιστική Αρχή για λειτουργία «με δύο μέτρα και σταθμά»

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΑΠΕΝ και ΡΑΕ για το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ. 

Το υπουργείο επανέρχεται και κατηγορεί τη Ρυθμιστική Αρχή για λειτουργία «με δύο μέτρα και σταθμά» γιατί σε απόφαση της που ελήφθη στις 26 Ιουνίου 2014 δεν προχώρησε σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, με το αιτιολογικό ότι «είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών και για την καταπολέμηση της ενεργειακής πενίας, η οποία αποτελεί διογκούμενο εθνικό πρόβλημα, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και σημαντικό κοινοτικό στόχο». 

Έτσι, είχε αποφασίσει τότε «να μην πλειοδοτήσει δια της λήψης μέτρων και της αύξησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών, που πλήττουν υπέρμετρα τον καταναλωτή», όπως αναφερόταν στην απόφαση του Ιουνίου του 2014.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΥΠΑΠΕΝ, ένα εξάμηνο μετά η ΡΑΕ «και χωρίς να λάβει υπόψη της το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης της, που ίσχυε στο πολλαπλάσιο, αφού τα χρέη προς τη ΔΕΗ άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ, επέβαλε τις προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ήδη, όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΑΠΕΝ, έχει συνταχθεί τροπολογία-προσθήκη για την ακύρωση της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ για το 2015, που ελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου και θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.«Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τονίζει το ΥΠΑΠΕΝ στην ανακοίνωση του.

Το υπουργείο, στην προσπάθεια του να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για τα διαφορετικά κριτήρια που αποδίδει στη ΡΑΕ, έχει ανατρέξει και σε άλλη απόφαση της, που ελήφθη στις 19/7/2013 και αφορούσε στις νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το δεύτερο εξάμηνο του συγκεκριμένου έτους. Σε αυτήν την απόφαση η ΡΑΕ υποδείκνυε την ανάγκη να μην συνεχιστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναθεωρήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και διατύπωνε την πρόταση για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της, του 2013, σημείωνε τα εξής:

«Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον. Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.)».

Οι λύσεις αυτές ουδέποτε αναζητήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, λέει το ΥΠΑΠΕΝ. Αντίθετα, το υπουργείο θέτει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, εξαιτίας της τελευταίας απόφασης της για αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ μέσα στο 2015, η οποία, όπως αναφέρει, κρατήθηκε μυστική και χαρακτηρίζει την άρνηση της να την αναθεωρήσει «παντελώς προσχηματική».