Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να αποτελείται από 28 κατακερματισμένες ψηφιακές αγορές, είπε ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Günther Oettinger, οραματιζόμενος την «Ψηφιακή Ένωση της Ευρώπης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να αποτελείται από 28 κατακερματισμένες ψηφιακές αγορές, είπε ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Günther Oettinger, οραματιζόμενος την «Ψηφιακή Ένωση της Ευρώπης».

«Μια απάντηση στην ψηφιακή επανάσταση πρέπει να είναι ο εξευρωπαϊσμός της ψηφιακής πολιτικής», δήλωσε ο Günther Oettinger, τη Δευτέρα (16 Μαρτίου) στη CeBIT, έκθεση πληροφορικής στο Ανόβερο. «Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την οικονομία, με τον χρήστη ψηφιακών υπηρεσιών και «αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τη Γερμανία», δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος.

«Η δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς μπορεί να είναι ένα καθοριστικό πλεονέκτημα για όλους τους εμπλεκόμενους», ανέφερε ο Oettinger.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε 28 κατακερματισμένα σιλό, με πολλά μειονεκτήματα για όλους τους συμμετέχοντες», είπε. Σε αυτό συμβάλλει, δήλωσε ο Oettinger, και το γεγονός ότι οι εθνικοί κανόνες τηρούνται ολοένα και λιγότερο σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η εθνική νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων δεν είναι πλέον σεβαστή από την Google, το Facebook ή το Apple», τόνισε. Εταιρείες εδρεύουν στο Δουβλίνο, για παράδειγμα, και «απορροφούν τα δεδομένα της Ευρώπης». « Η προστασία των γερμανικών δεδομένων δεν τηρείται, αλλά τα στοιχεία από τη Γερμανία είναι πολύτιμα και χρησιμοποιούνται».

Σύμφωνα με τον Oettinger, ο στόχος είναι μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ένωση η οποία μπορεί να γίνει ένας ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία. «Δημιουργούμε κανόνες για την περιαγωγή και έναν ενιαίο ορισμό της ουδετερότητας του δικτύου», ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος. Η Επιτροπή ελπίζει επίσης να υποβάλει πρόταση για ένα ενιαίο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας εντός του έτους, ανέφερε. Ο Oettinger τόνισε ότι είναι επίσης σημαντικό να προβληθεί η σύνδεση των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την πληροφορική με τους τομείς σπουδών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για 150.000 επιπλέον ειδικούς πληροφορικής στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας μας. Και ο μηχανολόγος μηχανικός, ο ηλεκτρολόγος, ο χημικός, ο τραπεζικός υπάλληλος, ο βιβλιοπώλης: όλοι χρειάζονται μια συνεχιζόμενη ψηφιακή εκπαίδευση για τη διατήρηση των προοπτικών της δικής τους δουλειά», επεσήμανε ο Επίτροπος.

Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να λειτουργήσουν μόνο με ευρωπαϊκό τρόπο, εξήγησε ο Oettinger, «αλλά δεν πρέπει πάντα να συγκεντρώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να συζητήσει με τη γερμανική κυβέρνηση και τις γερμανικές επιχειρήσεις τα πράγματα που πρέπει να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σε ποιους τομείς πρέπει οι Βρυξέλλες να είναι η κύρια αρχή; Και πού θεωρούν – η οικονομία και οι Γερμανοί πολιτικοί – ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παρεμβαίνει».

Στην εν λόγω έκθεση, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για το πώς η Γερμανία και η Ευρώπη θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ψηφιακή κυριαρχία και πως θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Η συνάντηση άρχισε επίσης την εργασία σε οκτώ πλατφόρμες, καθώς και σε δύο φόρα με σκοπό να οριστεί η υλοποίηση των κεντρικών πτυχών του ψηφιακού θεματολογίου. «Επιδιώκουμε ένα ψηφιακό όραμα για την Ευρώπη», εξήγησε ο Αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel. «Στόχος είναι η Γερμανία και η Ευρώπη να παράγουν καινοτομίες σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ψηφιακής οικονομίας – όπως στη Βιομηχανία 4.0, ευφυείς τεχνολογικές υπηρεσίες και τα Big Data», παρατήρησε. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε πρότυπα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, να επιτύχουμε δεσπόζουσα θέση στην αγορά και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την ψηφιακή κυριαρχία μας», σημείωσε ο ίδιος.

Θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Επίσης, ο Oettinger συζήτησε τα τρέχοντα θέματα στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την κατάσταση της εφαρμογής των εθνικών και διεθνών ρυθμιστικών πρωτοβουλιών στον τομέα αυτό με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maizière.

«Με το σχέδιο νόμου για την τεχνολογία των πληροφοριών, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσίασε μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την αύξηση της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων στη Γερμανία», τόνισε. Η γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει τέτοιες προτάσεις στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια οδηγία της ΕΕ για την παροχή υψηλότερης ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών στην ΕΕ», σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο Thomas de Maizière δήλωσε ότι κατά την άποψή του η γερμανική θέση είναι κατανοητή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν τομέα που γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός σε μια περίοδο αυξανόμενης ψηφιακής αδυναμίας», κατέληξε.