ΡΑΕ: Θα Αναθεωρήσουμε την Απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ Αν Υπάρχουν Ισοδύναμοι Πόροι

ΡΑΕ: Θα Αναθεωρήσουμε την Απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ Αν Υπάρχουν Ισοδύναμοι Πόροι
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 18 Μαρτίου 2015 - 07:42
Η ΡΑΕ προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφαση για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, με την προϋπόθεση να διασφαλισθούν πόροι που θα ισοσκελίζουν την αύξηση αυτή

Η ΡΑΕ προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφαση για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, με την προϋπόθεση να διασφαλισθούν πόροι που θα ισοσκελίζουν την αύξηση αυτή.

Σε αυτήν την απόφαση κατέληξε η Ολομέλεια του Ρυθμιστή, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Τα τέσσερα μέλη της συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να ανακληθεί, καθώς η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να προβαίνει σε αναθεωρήσεις του ΕΤΜΕΑΡ και δεν δικαιούται να αποφασίζει κόντρα στο νόμο, ούτε να απέχει από τη λήψη μέτρων για την εξυγίανση και ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού. Ωστόσο, εάν διασφαλισθεί ότι υπάρχουν άλλα έσοδα ισοδύναμα, ή δυνατότητα περιορισμού των εξόδων, που να κατατείνουν στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, τότε η ΡΑΕ μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση της απόφασης που ελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου.

Για την απόφαση της Ολομέλειας ενημερώθηκε ήδη χθες με επιστολή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συνεπώς, το θέμα πλέον παραπέμπεται στην ευθύνη του υπουργείου. Εάν δοθεί η διαβεβαίωση του ΥΠΑΠΕΝ ότι θα αναζητηθούν άλλοι πόροι ισοδύναμοι για τον ισοσκελισμό της αύξησης του Δεκεμβρίου, ή περιοριστούν ορισμένα έξοδα, τότε η ΡΑΕ θα προχωρήσει, στο πλαίσιο της νομιμότητας, στην αναθεώρηση και όχι στην ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της.

Χθες ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι «αν η ΡΑΕ δεν ακυρώσει η ίδια τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, θα τις ακυρώσει η κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις». Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι εξετάζονται όλες οι νομικές μορφές «προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε, εφόσον δεν το κάνει η ΡΑΕ, στην ακύρωση των αυξήσεων. Και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν νομικοί τρόποι για παρέμβαση. Εάν χρειαστεί και με νομοθετική ρύθμιση».

Όπως είπε ο υπουργός «είναι δύσκολο από ό,τι μας λένε (σ.σ. η ΡΑΕ για το θέμα της ακύρωσης), αλλά θα έχουμε την οριστική απάντηση τους άμεσα και αναλόγως εμείς θα κινηθούμε».

Ερωτηθείς ο υπουργός για τις θέσεις του Επιτρόπου Ενέργειας, ότι η ΡΑΕ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, δήλωσε ότι «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τη ΡΑΕ. Βεβαίως θα υπάρχει ΡΑΕ στη χώρα μας, με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αλλά, οι κοινοτικές προδιαγραφές, δεν λένε ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη και να είναι κράτος εν κράτει. Δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να εφαρμόζει τιμολογιακές πολιτικές, δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να υποκαθιστά την Κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς, να αποκαταστήσουμε δηλαδή μια ουσιαστική, δημοκρατική τάξη, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας, πράγμα που θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας».

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τη ΡΑΕ, από την οποία ζήτησε να μην υπάρξει άλλος τέτοιος αιφνιδιασμός. «Με διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών για τα κανάλια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση, ή -στη χειρότερη περίπτωση- ενημέρωση της Κυβέρνησης. Δεν βλέπω ότι θα έχουμε αιφνιδιασμούς στο άμεσο μέλλον από την πλευρά της ΡΑΕ».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο κ. Λαφαζάνης κλήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις του Επιτρόπου Ενέργειας για τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ. Όπως είπε, «κανένα πλαίσιο της Ε.Ε., κανένας κανόνας, δεν επιβάλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πουθενά στις θεσμικές προδιαγραφές της Ε.Ε. η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων φορέων Ηλεκτρικής Ενέργειας». Ειδικότερα, αναφερόμενος στη ΔΕΗ επανέλαβε ότι θα μείνει δημόσια. «Θέλουμε μια ΔΕΗ η οποία να υπηρετεί αποκλειστικά την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς διακηρύξαμε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σχέδια για να σπάσει η ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και να πουληθεί η μικρή ΔΕΗ στους ιδιώτες. Αυτά τα σχέδια για μας είναι απαράδεκτα, τα είχαμε καταγγείλει ως Αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε ως Κυβέρνηση».

Για το κατά πόσο η ηλεκτρική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα είναι απελευθερωμένη ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι ήδη ανοικτή. «Υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά. Από κει και πέρα, αν θεωρείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε, αλλά προασπίζοντας το εθνικό μας συμφέρον, προασπίζοντας το λαϊκό συμφέρον και προασπίζοντας κυρίως την ανάγκη να έχουμε μια ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη και το κοινωνικό συμφέρον. Εμείς, δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε το ρόλο του δημοσίου στην ενέργεια, ή να εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοσκοπία».

Οι μειώσεις στις τιμές ενέργειας

Για το θέμα της σημαντικής μείωσης του φυσικού αερίου από τον Απρίλιο ο υπουργός παρέπεμψε στη ΔΕΠΑ, η οποία, όπως είπε, είναι αρμόδια να προσδιορίσει το ποσοστό. «Η μείωση θα είναι σημαντική. Δεν θα είναι μείωση για τον Απρίλιο. Η μείωση θα αφορά για τον χρόνο από τον Απρίλιο και μετά. Και θέλουμε αυτή η μείωση να φτάσει αυτούσια στον καταναλωτή. Και στις επιχειρήσεις τις βιομηχανικές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά και στον καταναλωτή. Και εδώ πρέπει να παίξουν το ρόλο τους θετικά, εποικοδομητικά οι ΕΠΑ».

Για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είπε ότι δεν θα είναι άμεση και απότομη, αλλά θα γίνει σταδιακά στο επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές στις ενεργειακές εταιρίες

Τέλος, ρωτήθηκε και για τις ενδεχόμενες αλλαγές στις ενεργειακές εταιρίες, για τις οποίες, όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, αλλά οι αλλαγές που θεωρούνται σκόπιμες θα γίνουν.

«Με όλες τις Διοικήσεις που υπάρχουν σήμερα συνεργαζόμαστε και θα έλεγα ότι συνεργαζόμαστε σε θετική κατεύθυνση. Εμείς δεν ήρθαμε για να εκδικηθούμε, δεν ήρθαμε για να κάνουμε φθηνές αντιπαραθέσεις. Βεβαίως εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική στον ενεργειακό τομέα και γενικότερα στους τομείς και τις δραστηριότητες που υπάγονται στο Υπουργείο μας, αλλά δεν είμαστε «ταύροι σε υαλοπωλείο». 

Η πρώτη αλλαγή θα είναι στη ΔΕΗ, η οποία θα γίνει με προσοχή, ώστε να εξασφαλίσει προοπτική για την Επιχείρηση. «Ο στόχος μας δεν είναι να βάλει ο φίλος τον φίλο του. Έχουμε φίλους για να βάλουμε. Αλλά, ο στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε μια Διοίκηση η οποία θα μπορεί να βοηθήσει την ΔΕΗ, να βοηθήσει την ανασυγκρότησή της σε αυτή τη κρίσιμη φάση και κυρίως να βοηθήσει μέσα από την ενεργειακή πολιτική για μια διέξοδο από την παρούσα κρίση».