Ι. Χατζηβασιλειάδης Πρ. ΙΕΝΕ: Πώς θα Συμπορευθεί η Ελλάδα με τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Εξελίξεις

Ι. Χατζηβασιλειάδης Πρ. ΙΕΝΕ: Πώς θα Συμπορευθεί η Ελλάδα με τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Εξελίξεις
της Μίρκας Γιαννούλη
Πεμ, 12 Μαρτίου 2015 - 18:29
Σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και τι θα μπορούσε και θα έπρεπε να δρομολογηθεί, σε ότι αφορά τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, (ΙΕΝΕ), Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης σήμερα με τη συμμετοχή του, στο τελικό πάνελ, του διήμερου Athens Energy Forum 2015 – Energy Security & Cooperation

Σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και τι θα μπορούσε και θα έπρεπε να δρομολογηθεί, σε ότι αφορά τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, (ΙΕΝΕ), Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης σήμερα με τη συμμετοχή του, στο τελικό πάνελ, του διήμερου Athens Energy Forum 2015 – Energy Security & Cooperation, (Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία), που διοργάνωσαν οι International New York Times, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κος Χατζηβασιλειάδης εξήγησε ότι προκειμένου ο τομέας του ηλεκτρισμού, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει φιλικότερος προς το περιβάλλον, αλλά και οικονομικότερος προς τον καταναλωτή, κύριοι στόχοι είναι απομάκρυνση της ηλεκτροπαραγωγής από τις τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων και βεβαίως η αξιοποίηση των ΑΠΕ, οι οποίες άλλωστε γίνονται σταθερά ολοένα και περισσότερο αποτελεσματικές και  ανταγωνίσιμες.

Γίνεται ήδη λόγος στην Ευρώπη για την Ενεργειακή Ένωση (En ergy Union Package), ένα σχέδιο, που εντάσσεται και στην θεματολογία της Διεθνούς συνάντησης για την κλιματική αλλαγή τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι, θύμισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ρυθμιστή Ενέργειας, που θα αντικαταστήσει τις 28 Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας, (ΡΑΕ) των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο στην Ελλάδα η γραφειοκρατία και η έλλειψη προηγμένων τεχνολογικών υποδομών, καθυστερούν την πορεία μας, προς τα δίκτυα του 21ου αιώνα με καθαρή ενέργεια και χαμηλές τιμές.

Στον ηλεκτρικό τομέα λοιπόν, οι στόχοι είναι όλο και υψηλότεροι, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η βιομάζα και η γεωθερμία είναι πολύ ελκυστικές και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνίσιμες. Εκείνο, που χρειαζόμαστε για να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις, τόνισε ο κος Χατζηβασιλειάδης, είναι ο εκδημοκρατισμός του τομέα παραγωγής, μονάδες αποθήκευσης, αλλά και (πολύ σημαντικό), ανάπτυξη τεχνολογιών διασύνδεσης. Το επόμενο βήμα είναι άλλωστε η Παγκόσμια Διασύνδεση για τις χώρες που έχουν ήδη ακολουθήσει την εξέλιξη αυτή και η ανάπτυξη των συστημάτων ασφαλείας για την προστασία των δικτύων, από την απειλή του Cyber Attack.

Τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι επίσης ευάλωτα στις φυσικές καταστροφές, οι οποίες είναι μάλιστα συχνότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και στην Ελλάδα η εξέλιξη σκοντάφτει στην γραφειοκρατία ενώ και οι απαραίτητες καινοτόμες τεχνολογίες δεν επαρκούν. «Η Ελλάδα χρειάζεται διασύνδεση στα δυτικά, προς την Ιταλία», ανέφερε ο κος Χατζηβασιλειάδης «και είναι επείγον για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, να απαλλαγεί, από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο». «Χαρακτηριστικό είναι», τόνισε, «ότι τον περασμένο χρόνο η ΔΕΗ πλήρωσε μόνο για πετρέλαιο και παρά την πτώση στις τιμές του, 800 εκατομμύρια ευρώ». Αυτή η εξάρτηση, του ηλεκτρισμού από τα ορυκτά καύσιμα είναι πολλαπλώς ζημιογόνα, αφού και κοστίζει και δεν καλύπτει τις προδιαγραφές για παραγωγή καθαρής, «πράσινης» ενέργειας.

Φλέγον τέλος για τη χώρα μας, είναι το ζήτημα της διασύνδεσης νήσων  και της απεμπλοκής τους, από τους πεπαλαιωμένους τρόπους παραγωγής, όταν μάλιστα τα νησιά καλύπτουν επαρκώς τις προϋποθέσεις για διευρυμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ΑΠΕ, υπογράμμισε, ο κος Χατζηβασιλειάδης, υπενθυμίζοντας  ζήτημα της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στο εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα της διασύνδεσης της Κρήτης, ενός από τα δυσκολότερα, όπως είπε και ακριβότερα έργα διεθνώς, που αξίζει ωστόσο να προχωρήσει, αλλά που καθυστερεί η λήψη μιας πολιτικής απόφασης, για τη δρομολόγησή του. Έργο για το οποίο το ΙΕΝΕ, έχει εκπονήσει σχετική μελέτη πριν δύο χρόνια για λογαριασμό της ΡΑΕ, αλλά πέραν τούτου, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή εξέλιξη.  Η διασύνδεση της Κρήτης άλλωστε θα αποτελέσει έργο προδρομικό για τη διασύνδεση της Κύπρου και αν συνεχίσει αυτή η στασιμότητα, είναι η Ελλάδα τελικά που ζημιώνεται, καθώς παραμένει στα μετόπισθεν των ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων, που λαμβάνουν χώρα διεθνώς.