Εκτός ΔΕΗ ο Ζερβός – Περίεργη Υπόθεση του 2014 που Δημοσιοποιείται Τώρα

Εκτός ΔΕΗ ο Ζερβός – Περίεργη Υπόθεση του 2014 που Δημοσιοποιείται Τώρα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 5 Μαρτίου 2015 - 08:02
Έγινε δεκτή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη η παραίτηση που υπέβαλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μετά την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας για την ποινική δίωξη του τελευταίου, με αφορμή επιδόματα σε στελέχη της Επιχείρησης, τα οποία υπερέβαιναν το μισθολογικό πλαφόν που είχε τεθεί εν καιρώ μνημονίου

Έγινε δεκτή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη η παραίτηση που υπέβαλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μετά την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας για την ποινική δίωξη του τελευταίου, με αφορμή επιδόματα σε στελέχη της Επιχείρησης, τα οποία υπερέβαιναν το μισθολογικό πλαφόν που είχε τεθεί εν καιρώ μνημονίου.

Η παραπομπή του κ. Ζερβού, που διώκεται για κακούργημα, αποφασίσθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά ήρθε στο φως μόλις χθες. Στις 16 Φεβρουαρίου είχε συνεδριάσει το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών, που αποφάσισε με το 310/2015 βούλευμα του την παραπομπή του κ. Ζερβού μαζί με άλλα 19 στελέχη της ΔΕΗ, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, «για απιστία στην υπηρεσία με προκληθείσα και απειληθείσα ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλη, οπωσδήποτε άνω των 150.000 ευρώ και για ηθική αυτουργία και συναυτουργία στην πράξη αυτή». Ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΗ που παραπέμπονται μαζί με τον κ. Ζερβό, είναι και οι κ.κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Κων. Τσοκανάς, Ανδρέας Μηταφίδης, Γιώργος Τριανταφύλλης και η κ. Πολυξένη Γιαννοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η υπόθεση αφορά στα επιδόματα (οικογενειακής κατάστασης, υπηρεσιακής εξέλιξης, ανθυγιεινά και τίτλου σπουδών) που δόθηκαν σε 19 στελέχη της ΔΕΗ κατά την περίοδο 2010-2012, πέρα από το πλαφόν που είχε ορισθεί στις απολαβές και αμοιβές του προσωπικού και των δημοσίων επιχειρήσεων και οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου. Καθώς είχαν περικοπεί, λόγω του μνημονίου, οι μισθοί και των στελεχών της ΔΕΗ σε ποσοστό έως 50%, είχε τεθεί το 2010 ως ερώτημα προς τις νομικές υπηρεσίες της Επιχείρησης, αλλά και σε δύο καθηγητές Εργατικού Δικαίου, εάν τα επιδόματα στα συγκεκριμένα στελέχη θα έπρεπε να είναι εντός ή εκτός του πλαφόν. Τελικά η γνωμοδότηση, όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες, ήταν να είναι εκτός του πλαφόν. Επειδή, όμως, αθροιστικά τα συγκεκριμένα επιδόματα για τα 19 στελέχη ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, κατηγορείται ο κ. Ζερβός επί της ουσίας για κακή διαχείριση εσόδων του δημοσίου, με βάση το νόμο για τη διαφθορά και παραπέμπεται να δικαστεί με τη βαρύτατη κατηγορία του κακουργήματος. Ας σημειωθεί ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε με παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών προς τον ανακριτή στις 28/6/2014, επί της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πηγές που μίλησαν στο energia. gr δεν θεωρούν άμοιρη τη χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης της υπόθεσης με το θέμα της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και εκτιμούν ότι επί της ουσίας επιχειρείται να πληγεί τόσο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, όσο και η ίδια η κυβέρνηση. Το εύλογο ερώτημα που διατυπώνεται είναι γιατί χρειάσθηκε να μεσολαβήσουν επτά μήνες από την ποινική δίωξη που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας έως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών στα μέσα Φεβρουαρίου; Γιατί κρατήθηκε η υπόθεση αυτή στο σκοτάδι τόσους μήνες; Γιατί δεν είχε τεθεί από πέρσι τον Ιούνιο ζήτημα χρηστής διακυβέρνησης της διοίκησης Ζερβού στη ΔΕΗ, που λογικά θα ανέμενε κανείς ότι θα έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτηση του από τότε; Τίθεται θέμα σύγκρουσης εξουσιών κατά το τελευταίο επτάμηνο, όταν ο Εισαγγελέας ασκεί δίωξη κατά ενός μάνατζερ ΔΕΚΟ και η εκτελεστική εξουσία παραμένει αδρανής;