Η Προμήθεια Αζερικού Αερίου στη Βουλγαρία Θεμέλιο της Διακήρυξης Συνεργασίας που Υπέγραψαν Σόφια και Μπακού

Η Προμήθεια Αζερικού Αερίου στη Βουλγαρία Θεμέλιο της Διακήρυξης Συνεργασίας που Υπέγραψαν Σόφια και Μπακού
energia.gr
Τετ, 4 Μαρτίου 2015 - 16:59
Διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Ιλχάμ Αλίεφ, αντίστοιχα, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, στη Σόφια. Η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται "γνήσια φιλία" και "κοινές θέσεις" σε πολλά θέματα στην "ατζέντα" συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και είναι πρόθυμες να προωθήσουν τις σχέσεις τους σε διάφορα πεδία, όπως της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ
Διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Ιλχάμ Αλίεφ, αντίστοιχα, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, στη Σόφια. Ο κ. Πλέβνελιεφ, μάλιστα, υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ετησίως, καθορίζει τα "θεμέλια" για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική ενεργειακή διαφοροποίηση όλων των χωρών στην περιοχή.
  
Η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται "γνήσια φιλία" και "κοινές θέσεις" σε πολλά θέματα στην "ατζέντα" συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και είναι πρόθυμες να προωθήσουν τις σχέσεις τους σε διάφορα πεδία, όπως της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ.
  
Ο κ. Πλέβνελιεφ τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας σημαντικός εταίρος στις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
  
Σύμφωνα δε, με τον σχεδιασμό της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν καθίσταται βασικός εταίρος στον προσανατολισμό της Ε.Ε., για την ενεργειακή ασφάλεια.
  
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η διασύνδεση μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η υλοποίηση αυτού του έργου υποδομής θα δώσει στη Βουλγαρία πρόσβαση στον Διαδρατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans- Adriatic Pipeline), που μαζί με τη διασύνδεση μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα ανοίξει τον δρόμο στη "διέλευση" του φυσικού αερίου της Κασπίας προς τις χώρες του Βίσεγκραντ, ανέφερε.
  
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στις περιοχές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας. Η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε.
  
Ο κ. Πλέβνελιεφ υπογράμμισε τον ρόλο της Βουλγαρίας στα Βαλκάνια, που -όπως είπε- ανοίγει δυνατότητες για την υλοποίηση κοινών περιφερειακών έργων μαζί με το Αζερμπαϊτζάν.
  
Ο Βούλγαρος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα για περισσότερες επενδύσεις από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, επισημαίνοντας τη δυναμική για την υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων -μεταξύ άλλων- στην κατασκευή υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  
Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλίεφ, απηύθυνε κάλεσμα για την επανάληψη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο και πιο συγκεκριμένα το τμήμα του (σχεδίου) μεταξύ του αγωγού ΤΑΝΑΡ και του Ναμπούκο West, μέσω της Βουλγαρίας.
  
Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, η Βουλγαρία είναι ένα εξαιρετικά πιστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εφαρμόσει όλες τις νομικές απαιτήσεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες.
  
Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι, μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και εκπροσώπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), θα παρουσιάσουν την ιδέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανάληψη του έργου.
  
Ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε ένα έργο το οποίο -όπως τόνισε- υποστηρίζεται τόσο από το ΝΑΤΟ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  
Υπογράμμισε δε, ότι η συμμετοχή στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και η δυνατότητα να αγοράσει μετοχές, δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στη χώρα.


Πηγή:www.capital.gr