Στη διαιτησία συμφώνησαν να προσφύγουν η ΔΕΗ και δύο βιομηχανίες της υψηλής τάσης, για την αύξηση του 10% στο τιμολόγιο Α150. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο δεν περιορίζεται στην προσφυγή στη διαιτητική διαδικασία, για την επίλυση μιας ακόμη διμερούς διαφοράς της ΔΕΗ με πελάτες της. Αλλά, στο γεγονός ότι η διαιτησία δεν θα γίνει υπό τον κανονισμό της ΡΑΕ, όπως θα μπορούσε, αλλά με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που ορίζει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Στη διαιτησία συμφώνησαν να προσφύγουν η ΔΕΗ και δύο βιομηχανίες της υψηλής τάσης, για την αύξηση του 10% στο τιμολόγιο Α150. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο δεν περιορίζεται στην προσφυγή στη διαιτητική διαδικασία, για την επίλυση μιας ακόμη διμερούς διαφοράς της ΔΕΗ με πελάτες της. Αλλά, στο γεγονός ότι η διαιτησία δεν θα γίνει υπό τον κανονισμό της ΡΑΕ, όπως θα μπορούσε, αλλά με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που ορίζει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Η ΔΕΗ επέλεξε να μην κάνει πλέον χρήση του κανονισμού Διαιτησίας της ΡΑΕ, γιατί, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές της Επιχείρησης στο energia. gr, έχει διαταραχθεί η εμπιστοσύνη της προς το Ρυθμιστή, μετά την υπόθεση με την Αλουμίνιον.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia. gr αναγνωρίζουν ότι έχει πληγεί ο θεσμός της διαιτησίας που εγκαινίασε η ΡΑΕ, από χειρισμούς του παρελθόντος, που οφείλονται και στη διοίκηση του Ρυθμιστή. Έτσι, μια προσπάθεια, που όφειλε να έχει την «ομπρέλα» της ΡΑΕ, φαίνεται ότι έχει ταλαιπωρηθεί εν τη γενέσει της.

Η ΔΕΗ έχει υπογράψει συνυποσχετικό με τις βιομηχανίες, SOVEL και Σιδενόρ, προκειμένου να λυθεί στη διαιτησία η διαφορά απόψεων που έχουν για την αύξηση που επιβλήθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση στο τιμολόγιο Α150 και για το διάστημα από 1/7/2008 έως 31/12/2013. Η διαφορά αυτή αποτελεί «αγκάθι» για την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας των δύο βιομηχανιών με τη ΔΕΗ για το 2014, οι οποίες περιλαμβάνουν και ρύθμιση αποπληρωμής προηγούμενων οφειλών. Οι δύο βιομηχανίες επιθυμούν μεν να υπογράψουν σύμβαση για το 2014, αλλά δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη ΔΕΗ να επιβάλει τη συγκεκριμένη αύξηση στο επίμαχο διάστημα και έτσι κατέληξαν να λύσουν τη διαφορά τους μέσω διαιτησίας.

Τόσο το συνυποσχετικό, όσο και η παραπομπή του θέματος στη διαιτησία εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 24 Φεβρουαρίου. Ήδη, η ΔΕΗ έχει επιλέξει ως διαιτητή, από την πλευρά της, τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτη Παπανικολάου. Η διαδικασία για τη διαιτησία αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει λύση στο ενδιάμεσο, περίπου, της αύξησης του 10%. Η όποια απόφαση, πάντως, υποστηρίζεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εν είδει market price και για τις άλλες βιομηχανίες που έχουν υπογράψει ήδη σύμβαση με τη ΔΕΗ, καθώς δεν έθεσαν ανάλογη αμφισβήτηση, όταν προσήλθαν για υπογραφή. Δεν θα λειτουργήσει, με άλλα λόγια, η απόφαση ως «τιμή αγοράς», για όλη την υψηλήςτάση, όπως επικαλείται η Αλουμίνιον με την απόφαση της διαιτησίας, η οποία περιελάμβανε το σύνολο της τιμολόγησης της βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ προσβλέπει με την προσφυγή στη διαιτησία να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων με τις SOVEL και Σιδενόρ και, κυρίως, να επιτευχθεί η ρύθμιση και αποπληρωμή των παλαιών οφειλών των δύο βιομηχανιών.