Η Μόσχα επανέρχεται στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου εξετάζοντας διάφορα σενάρια, τα οποία προδήλως συνδέονται με τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή. Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά προσανατολίζεται να αγοράσει μερίδιο από εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη σε τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Μόσχα επανέρχεται στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου εξετάζοντας διάφορα σενάρια, τα οποία προδήλως συνδέονται με τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή. Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά προσανατολίζεται να αγοράσει μερίδιο από εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη σε τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Τούτο φαίνεται να συνδέεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο και τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αμπντέλ αλ Σίσι.

Ο τελευταίος φέρεται να έχει αναφέρει στον κ. Πούτιν τη σημασία που δίνει στη συνεργασία με τη Λευκωσία, καθώς και στο γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι από τις πρώτες που τον έχει στηρίξει. Είναι προφανές πως η Μόσχα καλοβλέπει τον άξονα της Κύπρου με την Αίγυπτο, καθώς και αυτόν με το Τελ Αβίβ, και ευνοεί τη συνεργασία και των τριών κρατών της περιοχής. Το πρώτο σενάριο εμπλοκής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους κυπριακούς υδρογονάνθρακες είναι διά της αγοράς μεριδίου από εμπλεκόμενες εταιρείες, που μπορεί να γίνει μέσω της Gazprom, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν νέο γύρο αδειοδότησης, που δεν είναι του παρόντος, αλλά και σε έργα υποδομής.

Ήδη ενώ βρισκόταν στη Μόσχα η κυπριακή αντιπροσωπεία, το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, στο περιθώριο των συνομιλιών Πούτιν-Αναστασιάδη (για την ακρίβεια, την ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες των δύο ηγετών). Όπως πληροφορούμαστε, στο ενδιαφέρον που υπάρχει αναφέρθηκε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν στην κυπριακή αντιπροσωπεία. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά επέδειξε ενδιαφέρον για τις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο, για το περιεχόμενο των οποίων ενημέρωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Είναι σαφές πως η Μόσχα πρωτίστως ενδιαφέρεται για την περιοχή γεωστρατηγικά, ενώ το ενδιαφέρον για την ενέργεια εκδηλώνεται ενισχύοντας τους σχεδιασμούς της. Τούτο ενεργεί υποβοηθητικά και για τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας, η οποία εάν αξιοποιήσει το ενδιαφέρον, θα έχει σημαντικά οφέλη. Πολιτικά και οικονομικά.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η Μόσχα έχει και ευρύτερο οικονομικό ενδιαφέρον, το οποίο συζήτησε με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του. Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε βάρος στα οικονομικά, γνωρίζοντας ασφαλώς και για τη δραστηριοποίηση συμπατριωτών του στην Κύπρο. Στα ζητήματα αυτά αναλώθηκαν οι συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά και στο τραπέζι έπεσαν αρκετές ιδέες (όπως και στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν). Ο κ. Μεντβέντεφ, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε ενημερωμένος για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και δεν απέκλεισε ρωσικές εταιρείες να εγκαταστήσουν την έδρα τους στην Κύπρο. Στις συζητήσεις έγιναν και αναφορές, για παράδειγμα, σε δρομολόγια με σταθμό στη Λάρνακα (όπως για το Πεκίνο).

Είναι σαφές ότι τα ζητήματα αυτά θα τύχουν επεξεργασίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά και πολιτικό. Για να υπάρχει αποτέλεσμα πρέπει να δοθεί συνέχεια. Τα Υπουργεία Ενέργειας, Συγκοινωνιών και Γεωργίας θα αναλάβουν να μετουσιώσουν τις συζητήσεις σε αποτέλεσμα και να διατηρήσουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά.  

Μόσχα: Αντίβαρο στις μεθοδεύσεις και ενεργότερη εμπλοκή

Την ενεργότερη εμπλοκή της Μόσχας στο Κυπριακό συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η στάση της Μόσχας διαχρονικά παραμένει σταθερή και τούτο εκφράσθηκε και κατά τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Πώς θα κινηθεί αυτός ο συντονισμός που συμφωνήθηκε;

-Πρώτον, η Μόσχα θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και τις κινήσεις αποτροπής στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες διεργασίες για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ουσιαστική και αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση της Μόσχας, κυρίως έναντι των βρετανικών μεθοδεύσεων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ασχολείται προσωπικά με το Κυπριακό, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά.

-Δεύτερον, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφέρει ότι θα μιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό με στόχο να σταματήσουν οι παραβιάσεις και να ξεκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι από τους λίγους ηγέτες ξένων χωρών με επιρροή που μιλά απευθείας με τον Ερντογάν. Οι περισσότεροι διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι αποφάσεις, ως γνωστό στην Τουρκία, λαμβάνονται από τον Ερντογάν.

-Τρίτον, σε σχέση με τη στρατιωτική συμφωνία η Μόσχα ήταν ξεκάθαρη: Δεν πρόκειται να εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των εταίρων της. Οι διευκολύνσεις έχουν συμπεριληφθεί σε ειδικό μεμοράντουμ, το οποίο επισυνάπτεται στην επικαιροποιημένη στρατιωτική συμφωνία. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, το βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ο ελλιμενισμός πλοίων του ρωσικού πολεμικού στόλου στο λιμάνι της Λεμεσού. Περαιτέρω θα υπάρχουν διευκολύνσεις για μεταφορά αμάχων. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου». 

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 01/03/2015)