Την απόφαση της κυβέρνησης να ανατρέψει το σημερινό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών και να περιοριστούν / μηδενιστούν τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα π.χ. για τις παράνομες χωματερές επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης

Την απόφαση της κυβέρνησης να ανατρέψει το σημερινό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών και να περιοριστούν / μηδενιστούν τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα π.χ. για τις παράνομες χωματερές επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να παρέμβει στα εσωτερικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόσθεσε, όμως, πως υπάρχουν περιπτώσεις εν εξελίξει διαγωνισμών για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με συμπράξεις (ΣΔΙΤ) που προβλέπεται πως το 75% - 80% του όγκου σκουπιδιών πάει στη μονάδα, κατά παράβαση κοινοτικών οδηγιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δεν έκρυψε, επίσης, τον προβληματισμό του για την απόδοση των διαφόρων πρωτοβουλιών ανακύκλωσης, οι περισσότερες από τις οποίες επιδοτούνται γενναία από τους πολίτες (που επιβαρύνονται π.χ. με κάθε αγορά προϊόντος).

Ειδικά για τους εννέα διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη (στους πέντε υπάρχουν ήδη προσωρινοί ανάδοχοι) ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως ο σχεδιασμός είναι λαθεμένος, κυρίως γιατί δεν προβλέπει μείωση των ποσοτήτων απορριμμάτων που καταλήγουν στις μονάδες επεξεργασίας μέσω ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή, κλπ.

Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης θεωρεί πως οι διαγωνισμοί έχουν γίνει με προβλέψεις για όγκους απορριμμάτων με τα ισχύοντα προ κρίσης όταν σήμερα έχουν μειωθεί κατά πολύ. Συνεπώς οι περιφέρειες ή οι δήμοι κινδυνεύουν να πληρώνουν τους ιδιώτες που θα διαχειρίζονται τις μονάδες επεξεργασίας για ποσότητες που δεν παράγονται πλέον.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) θα βγει σύντομα σε διαβούλευση και οι περιφέρειες της χώρας θα είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν τα περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ) στις απαιτήσεις του. Ο Γ. Τσιρώνης υποστήριξε χθες πως το υπουργείο έχει δυνατότητα παρέμβασης στρατηγική, πολιτική και διοικητική και θα πράξει αναλόγως.

Για το θέμα του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) που ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Στο υπουργείο θεωρούν πως αν κλείσουν οι ΧΑΔΑ μπορεί η Κομισιόν να μη ζητήσει την καταβολή του προστίμου (η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιούνιο) ακόμα και εάν δεν έχουν αποκατασταθεί οι χωματερές. Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση δεν έχουν αποφασίσει αν το πρόστιμο επιβαρύνει τους ΟΤΑ κάθε περιοχής όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο. Εξετάζει, όμως, την παροχή κινήτρων για ταχύτερο κλείσιμο και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Όπως είπε ο Γ. Τσιρώνης μπορεί να επιβραβεύεται ο δήμος ο οποίος προσπαθεί και να μην πληρώνει το πρόστιμο που του αναλογεί (να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός).