Η πτώση της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι, εξηγήθηκε από τους αναλυτές με μια σειρά από ευρύτερους οικονομικούς, γεωπολιτικούς ακόμη και πολιτικούς λόγους. Πέρα από τις αναλύσεις, δεν έπαψε ωστόσο να στηρίζεται πρωτίστως στα θεμελιώδη μεγέθη, δηλαδή την αυξημένη -ελέω αμερικανικού shale oil- προσφορά και τη μειωμένη -πρωτίστως εξαιτίας της Κίνας- ζήτηση
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι, εξηγήθηκε από τους αναλυτές της αγοράς με μια σειρά από ευρύτερους οικονομικούς, γεωπολιτικούς ακόμη και πολιτικούς λόγους. Πέρα από τις αναλύσεις, δεν έπαψε ωστόσο να στηρίζεται πρωτίστως στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δηλαδή την αυξημένη -ελέω αμερικανικού shale oil- προσφορά και τη μειωμένη -πρωτίστως εξαιτίας της Κίνας- ζήτηση.

Τα ίδια αυτά θεμελιώδη μεγέθη αυτή την περίοδο εξηγούν, εν πολλοίς, τη σταθεροποίηση των τιμών γύρω από τα επίπεδα των 60 δολαρίων, καθώς η αγορά εντόπισε σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης κυρίως από την Ασία αλλά και από άλλες περιοχές.

Χθες, μάλιστα, τα ανεπίσημα σχόλια πηγών τουOPEC που έκαναν λόγο τις προηγούμενες ημέρες για σταθεροποίηση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, λόγω τόνωσης της ζήτησης, διαδέχθηκε η επίσημη δήλωση του υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για αύξηση της ζήτησης που στηρίζεται στη μεγαλύτερη του αναμενομένου κινεζική βιομηχανική παραγωγή. «Οι αγορές έχουν ηρεμήσει πλέον, η ζήτηση αυξάνεται» ανέφερε ο Ali al – Naimi.

Η δήλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα χθες το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου για το brent να καταγράφει αύξηση της τάξης του 5% (2,97 δολάρια) στα 61,63 δολαρια το βαρέλι.

Εκτός όμως από τη ζήτηση, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτυπώνει και τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση της προσφοράς, εξαιτίας των μειώσεων που πραγματοποιούνται κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι παραγωγή του shale oil περιορίζουν σημαντικά τις επενδύσεις ακόμη και σε πεδία που είναι έτοιμα να μπουν σε παραγωγή.

Η τάση σταθεροποίησης της αγοράς σε επίπεδα «ανεκτά» για το καρτέλ του OPEC, αποτυπώθηκε και από τις διαρροές που έγιναν χθες από δύο κράτη μέλη προς το Reuters ότι δεν υπάρχουν πλάνα για έκτακτη σύγκληση της συνόδου του καρτέλ, πριν την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο τακτική συνάντηση. Αφορμή για το σχόλιο στάθηκαν δηλώσεις της νιγηριανής υπουργού πετρελαίου Diezani Alison – Madueke, η οποία δήλωσε στους Financial Times ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο.

Είναι φανερό ότι ακόμη και εντός του OPEC, υπάρχουν κράτη μέλη όπως η Νιγηρία και η Βενεζουέλα, που πιέζουν για να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου, για διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα, που σε συνδυασμό με την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής οδήγησε σε υπερπροσφορά και αύξηση των αποθεμάτων. Ωστόσο ο πρώτος λόγος ανήκει στη Σαουδική Αραβία.

Η οποία εμφανίζεται ικανοποιημένη με την κατάσταση στην αγορά όπως έχει διαμορφωθεί. Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται πέριξ των 60 δολαρίων, υπάρχει αύξηση άνω του 30% σε σχέση με τα χαμηλά εξαετίας στις 13 Ιανουαρίου, στα 45 δολάρια, οι τιμές ωστόσο παραμένουν ωστόσο σχεδόν 50% κάτω από τα επίπεδα των 115 δολαρίων του Ιουνίου του 2014.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε από την αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία ΕΙΑ, ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 8,4 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια μειώνουν την παραγωγή τους. Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βοήθησε να αυξηθεί η διαφορά μεταξύ του Brent και του αμερικανικού αργού, που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2014 (11 δολάρια).

Ως προς τις προοπτικές της αγοράς, σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν σύντομα νέες αλλαγές σε επίπεδο της προσφοράς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 12 αμερικανούς παραγωγούς οι κινήσεις για μείωση του κόστους αλλά και για μείωση της παραγωγής είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να γίνονται αισθητές πολύ νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει πιθανόν από τα μέσα του έτους η αμερικανική παραγωγή μπορεί ακόμη και να σταθεροποιηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.