ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ: Αναζητούν Λύση για την Υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας

ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ: Αναζητούν Λύση για την Υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 19 Φεβρουαρίου 2015 - 12:26
Λύση για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας μεταξύ ΔΕΗ και Λάρκο αναζητείται και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση τεχνικών κλιμακίων και από τις δύο εταιρίες, προκειμένου να συμφωνηθεί μια λεκτική φόρμουλα για τις εκπτώσεις που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ώστε να αποφευχθεί ο κάβος της κρατικής ενίσχυσης, για τον οποίο αντιδρά η DG Comp

Λύση για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας μεταξύ ΔΕΗ και Λάρκο αναζητείται και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia. gr, σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση τεχνικών κλιμακίων και από τις δύο εταιρίες, προκειμένου να συμφωνηθεί μια λεκτική φόρμουλα για τις εκπτώσεις που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ώστε να αποφευχθεί ο κάβος της κρατικής ενίσχυσης, για τον οποίο αντιδρά η DG Comp.

Η Λάρκο, με απόφαση της έκτακτης ενικής συνέλευσης των μετόχων της, που έγινε στα τέλη του προηγούμενου έτους, συμφώνησε να προσέλθει και να υπογράψει σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΗ και για το 2014 και για το 2015. Ωστόσο, στη συνέχεια διέρρευσαν προβληματισμοί της Επιχείρησης, κατά πόσο είναι σύννομη και συμβατή με τα κοινοτικά δεδομένα η παροχή εκπτώσεων στο τιμολόγιο της, υπό τον πέλεκυ της θεώρησης τους ως κρατική ενίσχυση. Τους προβληματισμούς αυτούς μετέφερε η διοίκηση της Λάρκο και στη ΔΕΗ, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει, όπως είπαν αρμόδιες πηγές στο energia. gr, ότι υπαναχωρεί από την αρχική απόφαση της, που έτυχε και την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Για το λόγο αυτό υπήρξε κοινή βούληση να συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών το όλο ζήτημα και να αναζητηθεί μια λεκτική φόρμουλα, η οποία θα τις καλύπτει πλήρως. Προς διερεύνηση, συνεπώς, σήμερα, είναι η δυνατότητα να περάσει η έκπτωση ως «έκπτωση όγκου», λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού από τη Λάρκο, που αντιστοιχεί στο 2,5% της εγχώριας ζήτησης. Το κριτήριο αυτό μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε προμηθευτής για τους «καλούς» πελάτες του και θεωρείται ότι αποσοβεί την προοπτική μιας παρέμβασης από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Εκτιμάται ότι εάν τελικά συμφωνηθεί μια τέτοια λύση, θα μπορούσε να αποτελέσει «οδηγό» και για όλη τη βιομηχανία, που επιμένει στη μείωση της τιμής του ρεύματος, ώστε να γίνει ανταγωνιστική και αποκλείεται, παράλληλα, στην περίπτωση συνέχισης των εκπτώσεων προς την υψηλή τάση, να υπάρξουν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.