Προγραμματικές Δηλώσεις: Νέο Μοντέλο στην Αξιοποίηση της Περιουσίας του Ενεργειακού Τομέα

Προγραμματικές Δηλώσεις: Νέο Μοντέλο στην Αξιοποίηση της Περιουσίας του Ενεργειακού Τομέα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2015 - 10:25
Δεν απορρίπτει η κυβέρνηση τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και στον ενεργειακό τομέα. Θέτει, ωστόσο, ένα νέο μοντέλο συνύπαρξης, στο οποίο ο έλεγχος θα βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου. Αυτό προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή

Δεν απορρίπτει η κυβέρνηση τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και στον ενεργειακό τομέα. Θέτει, ωστόσο, ένα νέο μοντέλο συνύπαρξης, στο οποίο ο έλεγχος θα βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου.

Αυτό προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή. Σκιαγραφώντας το γενικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί στον τομέα της ενέργειας και το οποίο αναμένεται να εξειδικευθεί σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα πωληθούν τα δίκτυα και οι υποδομές της χώρας, ούτε ο φυσικός και ορυκτός πλούτος. Επί της ουσίας «φωτογράφισε» με σαφήνεια την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ και της «μικρής ΔΕΗ». Ωστόσο, μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για την οποία κάθε πρόταση, όπως είπε, από την ιδιωτική πρωτοβουλία «θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται, στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο, που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, εμπίπτει και η αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον TAP, η οποία θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη. Ήδη, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να ανακληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να κατατεθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον TAP.

Ενδεικτικό στοιχείο των προθέσεων της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στο χώρο της ενέργειας είναι δύο συγκεκριμένες αποστροφές στην ομιλία Τσίπρα. Πρώτα-πρώτα, μίλησε για συνδυασμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τα κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες, με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό το πρότυπο, όπως είπε, θα αφορά και στα δίκτυα, υπερβαίνοντας το στενό πλαίσιο του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς. Με άλλα λόγια, όπως έχει ήδη μεταδώσει το energia. gr, η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν απορρίπτει τη σύμπραξη με ιδιώτες επενδυτές στην ενέργεια, ακόμη και στις ευαίσθητες εταιρίες που διαχειρίζονται δημόσια περιουσία, αλλά με έναν τρόπο που να διασφαλίζει τον έλεγχο από το δημόσιο και με μειοψηφική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η δεύτερη, σχετική, αποστροφή στην ομιλία του Πρωθυπουργού. Η νέα κυβέρνηση, τόνισε, θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Άλλωστε, μια τέτοια στροφή ήταν αναμενόμενη από τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα πριν ακόμη από τις εκλογές. Ανέμεναν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε εταιρίες, όπως ο ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα, δεν θα περπατούσαν, με το ισχύον ως τώρα ποσοστό πώλησης στο 66%. Αντίθετα, εμφανίζονταν έτοιμοι να συζητήσουν μικρότερο ποσοστό πώλησης, σε ένα συνδυασμό που θα τους επέτρεπε να έχουν κρίσιμο ρόλο και λόγο. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν σύντομα.

Εκείνο, πάντως, που είναι ξεκάθαρο τώρα είναι ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από την αποφασισμένη αξιοποίηση και όχι πώληση του φυσικού και ορυκτού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα προορίζονται για ένα νέο φορέα, το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν θα διοχετεύονται στη μαύρη τρύπα του χρέους.