Συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ζήτησαν οι εκπρόσωποι της κρατικής εταιρίας Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), με σκοπό να μάθουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ζήτησαν οι εκπρόσωποι της κρατικής εταιρίας Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), με σκοπό να μάθουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Οι Αζέροι ζητούν να μάθουν από τον νέο υπουργό, τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για το αν ισχύει η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο προς την SOCAR ή αν έχει ανατραπεί η πράξη μεταβίβασης. Πηγή της ανησυχίας τους είναι οι προεκλογικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ενεργειακές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, μεταξύ αυτών και ο ΔΕΣΦΑ, θα επανέλθουν σε πρώτη φάση, σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, στο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως ήταν πριν τις μνημονιακές αποφάσεις.

Παράλληλα ο υπουργός έχει ήδη αναγγείλει τη σταδιακή, άλλα άμεση κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και τη διακοπή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ κατά την τελετή παραλαβής από τον τέως υπουργό Γ.Μανιάτη.

Το τελικό τίμημα που έχουν προσφέρουν οι Αζέροι για το 66% του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει εξευτελιστικό.

Ήδη χθες, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Λαφαζάνης είχε εμφανιστεί διαλλακτικός σε ό,τι αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, συγκριτικά, τουλάχιστον, με την πώληση της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για το έργο μόνον αφού αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ερευνά εάν και κατά πόσον η συμφωνία για την εξαγορά συμμορφώνεται προς τους κανόνες του ανταγωνισμού στην ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2015.

«Θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής και κατόπιν θα αποφασίσουμε για τις δικές μας κινήσεις» επισήμανε ο Π. Λαφαζάνης.

Αντίθετα, ήταν πιο κατηγορηματικός όσον αφορά την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ, τονίζοντας πως η πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της θα ακυρωθεί. «Δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε επ΄ ουδενί τη ΔΕΠΑ, δεν θα την πουλήσουμε σε κανέναν, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος» είπε ο υπουργός Ενέργειας στο Reuters.

Αναφορικά με το μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει η Eldorado Gold, εταιρεία που εδρεύει στο Βανκούβερ, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε: «Εναντιωνόμαστε απόλυτα σε αυτό» το επενδυτικό σχέδιο, και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό». Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της Αθήνας.

Εξάλλου, γενικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά»:

«Θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται για εκπτώσεις και ακύρωση, θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους». Παράλληλα αποκαλύπτει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει, θα αφορά την «ακύρωση του τεμαχισμού και της πώλησης της "μικρής" ΔΕΗ, μαζί με την ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ».

«Δήλωσα ότι θα ακυρωθεί ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε "μεγάλη" και "μικρή" και η πώληση της τελευταίας. Δήλωσα ότι θα σταματήσει καθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Υπογράμμισα ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό πλειοψηφική δημόσια ιδιοκτησία και ως δημόσια επιχείρηση θα ανασυγκροτηθεί και λειτουργήσει με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια» επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης.

Υπογραμμίζει ότι «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστο με μια κυβέρνηση, στην οποία πρωταγωνιστεί η Αριστερά» και επαναλαμβάνει: «Τρόικα και μνημόνια τέλος για την Ελλάδα. Τέλος, σταδιακά, και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Με το "καλημέρα" η κυβέρνηση μπήκε σε μια ισχυρή αντιμνημονιακή προοδευτική τροχιά, η οποία θα ολοκληρωθεί όσες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και αν χρειαστούν με τα εγχώρια και ευρωπαϊκά κατεστμηένα και τους πιο επιθετικούς κύκλους του χρηματιστικού κεφαλαίου».