Μεγαλύτερη Επενδυτική Ασφάλεια Ζητά από την Ελλάδα ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών

Μεγαλύτερη Επενδυτική Ασφάλεια Ζητά από την Ελλάδα ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών
energia.gr
Παρ, 30 Ιανουαρίου 2015 - 14:24
Περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, όχι όμως και για «κούρεμά» του θεωρεί πως υπάρχουν ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο οποίος ζητά από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια.

Περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, όχι όμως και για «κούρεμά» του θεωρεί πως υπάρχουν ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο οποίος ζητά από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια. Ο γενικός διευθυντής του BDI, Μάρκους Κέρμπερ μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutsch­landfunk) ανέφερε ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει τα σχέδιά του, τότε θα έχει πολλές πιθανότητες να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου με μικρή άνοδο των δημόσιων δαπανών και πρόσθεσε ότι ίσως η νέα κυβέρνηση καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της χώρας ευκολότερα από τους προκατόχους της.

Αναλύοντας τους λόγους που δεν περιμένει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Κέρμπερ σημείωσε ότι «η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα τόκους κοντά στο 2%, ενώ η αποπληρωμή των πιστώσεων ξεκινά σε μερικά χρόνια λόγω της επιμήκυνσης». Τόσο ευνοϊκούς όρους, συμπλήρωσε, «δεν συναντάμε σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, καμία χώρα δεν έχει επωμιστεί τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος όπως η Ελλάδα. Θεωρώ ότι στο τέλος των εντατικών και σκληρών διαπραγματεύσεων στο ECOFIN δεν θα βρίσκεται ένα κούρεμα». Εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια ελαφρύνσεων για την Ελλάδα.

«Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσουν αν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των τόκων, αλλά και ακόμα μεγαλύτερης επιμήκυνσης. Εδώ πρέπει να συμφωνήσω με τους περισσότερους αναλυτές ότι υπάρχουν περιθώρια. Αν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα, τότε ίσως στον ορίζοντα να διακρίνεται ένας συμβιβασμός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός διευθυντής του BDI έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

«Για τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών η σημαντικότερη μεταρρύθμιση αφορά την επενδυτική ασφάλεια. Θα πρέπει δηλαδή να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης και να υπάρχει ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις», είπε, και πρόσθεσε ότι «θετικό θα ήταν επίσης η Ελλάδα να αποκτήσει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε το κράτος να έχει περισσότερα χρήματα για να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις». Και κατάληξε λέγοντας ότι «είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός κρατικών επενδύσεων και ιδιωτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν και από γερμανικές επιχειρήσεις, οδηγεί στην ανάπτυξη και στις νέες θέσεις εργασίας που χρειάζεται η Ελλάδα».

Να σημειωθεί πως η Γερμανία κατέχει διαχρονικά ξεχωριστή θέση στον τομέα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αποτελώντας έναν από τους σταθερούς ξένους επενδυτές της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, οι γερμανικές επενδύσεις μετά τη φθίνουσα πορεία που ακολούθησαν την τριετία 2009-2011 διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, καλύπτοντας το 25,5% επί του συνόλου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Το 2012 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 143 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούσαν συνολικά 32.000 εργαζομένους.

Πηγή: Imerisia.gr