Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ για την αναζήτηση αγοραστών, που έχει συμβάλει στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, προβλέπεται ότι όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά και ότι θα κλιμακωθεί
Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ για την αναζήτηση αγοραστών, που έχει συμβάλει στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, προβλέπεται ότι όχι μόνο θα συνεχισθεί  αλλά και ότι θα κλιμακωθεί.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πόλεμος τιμών δεν συμβαίνει μόνο μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων χωρών, αλλά και στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ.

Την αρχή έκανε η Σαουδική Αραβία, μειώνοντας τις τιμές πώλησης προς τις ασιατικές χώρες στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών.

Την κίνησή της ακολούθησαν το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Ιράν.

«Ο πόλεμος τιμών δεν είναι μόνο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, είναι επίσης εντός του ΟΠΕΚ», επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ενεργειακής ανάλυσης για την Ευρώπη της Citigroup, Σεθ Κλάινμαν.

«Το Ιράκ και τα ΗΑΕ και όλοι οι άλλοι μειώνουν τις τιμές ώστε να διασφαλίσουν το μερίδιο που έχουν στην αγορά. Το Ιράκ αυξάνει την παραγωγή του» και σχεδιάζει να αυξήσει τις διαθέσιμές ποσότητες στην αγορά, προσθέτει. 

Το discount που προσφέρει το Ιράκ προς τους ασιάτες πελάτους (στην ποικιλία Basrah Light) είναι 3,70 δολάρια το βαρέλι έναντι του μέσου όρου των τιμών πώλησης από το Ομάν και το Ντουμπάι το Φεβρουάριο.

Πρόκειται για την υψηλότερη διαφορά από τον Αύγουστο του 2003.

Το discount που προσφέρει η Σαουδική Αραβία, στην ποικιλία Arab Medium, ήταν στις 5 Ιανουαρίου 2,80 δολ./βαρέλι.