Σε κατευνασμό των ανησυχιών που προκλήθηκαν χθες και προχθές ώστε να ανασχεθεί το κύμα των πωλητών που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα για τη μετοχή της ΔΕΗ, επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση
Σε κατευνασμό των ανησυχιών που προκλήθηκαν χθες και προχθές ώστε να ανασχεθεί το κύμα των πωλητών που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα για τη μετοχή της ΔΕΗ, επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διευκρινίσεις που έδωσε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. Είχαν προηγηθεί νέες απώλειες 13,93% για τη μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, η οποία είχε την αξία της από τα 5,82 ευρώ να προσγειώνεται στο 4,45 και την κεφαλαιοποίηση από 1,35 δισ. να πέφτει στο 1,032 δισ. Δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες η εταιρεία έχασε από την αξία της 318 εκ. ευρώ.

Οι απαντήσεις του κ. Δραγασάκη έχουν δύο σκέλη: Πρώτον το σκέλος του μέτρου του δωρεάν ρεύματος για 300 χιλιάδες νοικοκυριά. Εκεί ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι το μέτρο δε θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ. «Όταν μιλάμε ότι δε θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα αυτό δε σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που παρέχουν ρεύμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι έχει προβλεφθεί «ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από άλλες πηγές». 

Ο ίδιος συνέχισε ότι καθώς επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία,  πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το μέτρο να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιανομή των φορολογικών βαρών.

Δεύτερον για το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και το κατά πόσο επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή πτώση. Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι «είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική, αν κάποιοι επενδυτές είχαν λανθασμένα επενδύσει στην προοπτική μιας ιδιωτικοποίησης που δε θα γίνει».

«Η οικονομία έχει ευκαιρίες Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για προσέλκυση επενδύσεων που διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό και την απασχόληση, ετοιμάζουμε έναν ευρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης. 

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εμμέσως πλην σαφώς ακουμπά την περίπτωση της ΔΕΗ και την ενσωμάτωση προβλέψεων για τα έσοδα από την πώληση του 66% του διαχειριστή, στην οποία είχε προχωρήσει η αγορά στηριζόμενη στο ότι η πώληση των δικτύων εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Τέλος, μετά τις πρώτες ημέρες του ενθουσιασμού μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, φαίνεται ότι εισερχόμαστε άμεσα σε μια νέα φάση, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν περιορισμός στις δημόσιες τοποθετήσεις, ιδιαίτερα εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων. 

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις Δραγασάκη, οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση και υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν καθήκοντα τέτοια και έχουμε μια κοινωνία στην οποία έχει γεννηθεί μια δυναμική προσδοκιών, ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

Βεβαίως νωρίτερα στην παράδοση παραλαβή του νέου υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης για ακύρωση του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και του διαχωρισμού της εταιρείας (θυγατρικές δικτύων μεταφοράς και διανομής).

(capital.gr, 29/01/2015)