Τέλος οι Ιδιωτικοποιήσεις στον Ενεργειακό Τομέα - Οι Νέες Κατευθύνσεις

Τέλος οι Ιδιωτικοποιήσεις στον Ενεργειακό Τομέα - Οι Νέες Κατευθύνσεις
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 28 Ιανουαρίου 2015 - 14:32
Καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει στον ενεργειακό τομέα, διαμήνυσε σήμερα κατηγορηματικά ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μιλώντας στην τελετή παράδοσης και παραλαβής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο τέως ΥΠΕΚΑ ο κ. Λαφαζάνης δίνοντας μια πρώτη γεύση των προσανατολισμών της νέας πολιτικής που θα ακολουθηθεί στον ενεργειακό τομέα ανέφερε ότι δεν θα διασπαστεί και δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του ΑΔΜΗΕ, θα επιστραφούν από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο οι μετοχές της ΕΛ.ΠΕ.

Καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει στον ενεργειακό τομέα, διαμήνυσε σήμερα κατηγορηματικά ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης και παραλαβής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο τέως ΥΠΕΚΑ ο κ. Λαφαζάνης δίνοντας μια πρώτη γεύση των προσανατολισμών της νέας πολιτικής που θα ακολουθηθεί στον ενεργειακό τομέα ανέφερε ότι δεν θα διασπαστεί και δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του ΑΔΜΗΕ, θα επιστραφούν από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο οι μετοχές της ΕΛ.ΠΕ. και όλοι οι νόμοι που ψηφίσθηκαν από το υπουργείο, σε εφαρμογή των μνημονίων θα ακυρωθούν ένας προς έναν.

Ο κ. Λαφαζάνης δεν έκανε καμία αναφορά σήμερα για τον τομέα των υδρογονανθράκων, ενώ το ίδιο έγινε και με την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που είναι υπό την αίρεση της DG Comp της Κομισιόν.

Ο ίδιος είπε ότι οι θέσεις του νέου υπουργείου θα ανακοινωθούν επίσημα κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ενώ σήμερα περιορίστηκε, όπως ανέφερε, στο να δώσει ορισμένες πρώτες κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «δεν ερχόμαστε να κατεδαφίσουμε, αλλά να δημιουργήσουμε», ωστόσο, τόνισε ότι «θα αλλάξουμε προσανατολισμούς ριζικά». Η ΔΕΗ, είπε ο κ. Λαφαζάνης, θα παραμείνει ως δημόσια επιχείρηση και θα ανασυγκροτηθεί, με γνώμονα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι κερδοσκοπικά. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «μεγάλο γίγαντα» της παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα επιχειρηθεί και διαμήνυσε ότι θα επανεξετασθούν όλες οι σχέσεις της με ληστρικά συμφέροντα.

Για την ΕΛ.ΠΕ. είπε ότι θα επιστραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο το πακέτο μετοχών που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί και το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα του στην εταιρία, όπως προβλέπεται.

Νέα πορεία χρειάζονται και τα διυλιστήρια, ανέφερε, ενώ στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η πάταξη της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, χωρίς αυτό να συνδέεται με τα διυλιστήρια, όπως πρόσθεσε.

Για τις ΑΠΕ ανέφερε ότι θα στηριχθούν οι μικροί και οι πολύ μικροί επενδυτές, για να γίνουν βιώσιμες οι επενδύσεις τους, ενώ αναφερόμενος στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις είπε ότι θα είναι πλέον πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες, με τέσσερις ορίζοντες. «Δεν θα είμαστε δορυφόροι κανενός, θα κινούμαστε με βάση το εθνικό και δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Μανιάτης ευχήθηκε «οι επιθυμίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση στο έργο που θα προσφερθεί και στο δικό μας υπουργείο», εξέφρασε το βαθύ σεβασμό του στην πολιτική πορεία του κ. Λαφαζάνη και υπογράμμισε την αμοιβαία εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο, τόνισε ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο του στελεχικού δυναμικού του ΥΠΕΚΑ, από το οποίο προήλθε το 95% του έργου που έγινε ως τώρα και στη συνέχεια έκανε απολογισμό της θητείας του.

Το άριστο κλίμα που επικράτησε στην τελετή παραλαβής και παράδοσης στο ΥΠΕΚΑ υπογραμμίσθηκε από τους κ.κ. Μανιάτη και Λαφαζάνη, μάλιστα, ο απερχόμενος υπουργός παρέδωσε κείμενο 43 σελίδων με τα τεκταινόμενα κατά τη θητεία του. Στην τελετή παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, εκτός από τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.