Το 2011, τον ίδιο, δηλαδή, χρόνο που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις καθυστερήσεις πληρωμών της Hellas Power και της Energa, το τότε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενέκρινε την επιχορήγηση από το Ν. 3299/2004 της επένδυσης που έκανε η Energa στη Βοιωτία, για φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 5 MW. Ο σταθμός αυτός συνδέθηκε με το Σύστημα τον Οκτώβριο του 2010, αλλά σταμάτησε να πληρώνεται από τις αρχές του 2012, μετά τη διαγραφή της Energa από τον τότε ΔΕΣΜΗΕ και αφού οριστικοποιήθηκαν οι ζημίες που υπέστησαν οι θεσμικοί φορείς της αγοράς

Το 2011, τον ίδιο, δηλαδή, χρόνο που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις καθυστερήσεις πληρωμών της Hellas Power και της Energa, το τότε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενέκρινε την επιχορήγηση από το Ν. 3299/2004 της επένδυσης που έκανε η Energa στη Βοιωτία, για φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 5 MW. Ο σταθμός αυτός συνδέθηκε με το Σύστημα τον Οκτώβριο του 2010, αλλά σταμάτησε να πληρώνεται από τις αρχές του 2012, μετά τη διαγραφή της Energa από τον τότε ΔΕΣΜΗΕ και αφού οριστικοποιήθηκαν οι ζημίες που υπέστησαν οι θεσμικοί φορείς της αγοράς.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το energia. gr, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1540, 27/6/2011), η Energa Α.Ε. υπήχθη στις διατάξεις του Ν.3299/04, για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου της, που αφορούσε σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5 MW, στη θέση Μποτάκος-Ρεβένια-Άγιος Αθανάσιος, στην κοινότητα Υπάτου, του Δήμου Θηβαίων, νομού Βοιωτίας. Το σύνολο της επένδυσης ήταν 13,617 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 40%, ήτοι, 5.446.800 ευρώ. Την απόφαση υπογράφει ο τότε υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας.

Η αίτηση για άδεια παραγωγής είχε κατατεθεί από την Energa στις 8/3/2007 και το 2008 έλαβε καταρχήν έγκριση από τη ΡΑΕ. Το Φεβρουάριο του 2009 πήρε από το τότε υπουργείο Ανάπτυξης την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μετά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, έλαβε και την άδεια εγκατάστασης. Τον ίδιο μήνα υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο Ν.3299/2004, το οποίο εγκρίνεται τελικά το 2011. Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι η κατασκευή του φ/β σταθμού ανατέθηκε turn- key στην εταιρία Βιοσάρ Ενεργειακή Α.Ε. Το έργο ολοκληρώθηκε κανονικά και στις 15/10/2010 συνδέθηκε στο Σύστημα. Ήταν ο μεγαλύτερος φωτοβολταϊκός σταθμός, τότε, στη χώρα.

Ένα χρόνο μετά ξεκινούν τα γνωστά προβλήματα με τις πληρωμές Hellas Power και Energa, που οδήγησαν τον Ιανουάριο του 2012 στη διαγραφή τους από το ΔΕΣΜΗΕ από το Μητρώο Συμμετεχόντων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Σύστημα Συναλλαγών. Έκτοτε και αφού καταγράφηκαν οι ζημίες σε ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (άρχισαν να λειτουργούν από το Φεβρουάριο του 2012), ο ΛΑΓΗΕ σταμάτησε, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, να πληρώνει το συγκεκριμένο σταθμό για την παραγόμενη ενέργεια, όταν διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτήτης είναι η Energa.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia. gr, σήμερα οι δύο εταιρίες, που αντιμετωπίζουν βαριά οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσίου, οφείλουν στο ΛΑΓΗΕ 115 εκατ. ευρώ, στον ΑΔΜΗΕ 55 εκατ. ευρώ και στο ΔΕΔΔΗΕ 100 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν, ωστόσο, ουδέποτε καταγραφεί τα ποσά που οφείλουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο Δημόσιο, για ΦΠΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΦΚ και για τις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia. gr διατυπώνουν, συνεπώς, το ερώτημα, πώς διαμορφώθηκε το ποσό των 257 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο οφείλουν οι δύο εταιρίες προς το δημόσιο και τους δήμους, όταν μόνο στους τρεις θεσμικούς φορείς της αγοράς οι οφειλές φθάνουν τα 270 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι συνολικές οφειλές των δύο εταιριών υπολογίζονται στο μισό δισεκατομμύριο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η δίκη των υπευθύνων των δύο εταιριών έχει αναβληθεί για τις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση τους για επιστροφή στο δημόσιο 103 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου νόμου για τα «κλεμμένα», που παρέχει τη δυνατότητα ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης σε όσους ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του δημοσίου, επιστρέφοντας τα χρήματα στο ακέραιο. Πώς, όμως, διασφαλίζεται αυτό με τα 103 εκατ. ευρώ, όταν μόνο στους τρεις θεσμικούς φορείς της αγοράς οφείλονται 270 εκατ. ευρώ; Κι όταν δεν αποκλείεται να αξιωθεί από την Energa, στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα από το δικαστήριο, και το ποσό των περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για την εγκεκριμένη επιχορήγηση της επένδυσης της, συν τις πληρωμές για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις αρχές του 2012 ως τώρα;