«Κλειδί» για την ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ νέας γενιάς θα είναι η χρήση υλικών που όχι μόνο είναι φθηνότερα από τη σιλικόνη, αλλά επιπλέον έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δηλαδή μετατρέπουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις ακτίνες του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια
«Κλειδί» για την ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ νέας γενιάς θα είναι η χρήση υλικών που όχι μόνο είναι φθηνότερα από τη σιλικόνη, αλλά επιπλέον έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δηλαδή μετατρέπουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις ακτίνες του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα από τα υλικά αυτά, είναι ο περοβσκίτης. Τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται σε διεθνή κλίμακα με βάση αυτό το υλικό είναι εκπληκτικά και όλα δείχνουν ότι μεσοπρόθεσμα θα αντικαταστήσει τη σιλικόνη.

Ο περοβσκίτης είναι ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου, και πήρε το όνομά του από τον Ρώσο ορυκτολόγο Λεβ Αλεξέγιεβιτς Περόσβκσι που το ανακάλυψε το 1839 στα Ουράλια Όρη.

Στα πάνελ ισχύος άνω των 52 γιγαβάτ που τέθηκαν παγκοσμίως σε λειτουργία το 2014, το βασικό υλικό ήταν η σιλικόνη. Το ποσοστό μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ανέρχεται έως 24,2%.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Κορέας, τα πάνελ που κατασκευάζονται από περοβσκίτη ήδη πλησιάζουν αυτό το ποσοστό.

Όπως δηλώνει στο Bloomberg ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, Μάρτιν Γκριν, ξεπερνώντας το όριο του 20%, ο περοβσκίτης έχει επιτύχει κάτι που μόνο λίγες άλλες τεχνολογίες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.

Εάν αυτό το υλικό χρησιμοποιηθεί σε υβριδικά πάνελ, το ποσοστό μετατροπής μπορεί να ξεπεράσει το 40%, προσέθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Nature, μία νέα φόρμουλα που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ηλιακών πάνελ από αυτό το υλικό δείχνει πολλά υποσχόμενη στις εργαστηριακές έρευνες.

Η εταιρεία Oxford Photovoltaics ελπίζει ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει πάνελ με περοβσκίτη το 2017, όπως λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας και ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χένρι Σνάιθ. Τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή αυτών των πάνελ είναι φθηνά και έχουν καλύτερη απόδοση από τη σιλικόνη, σημειώνει. 

Τον ίδιο στόχο, για παραγωγή μέσα στην επόμενη διετία, έχει και η εταιρεία Saule Technologies στη Βαρσοβία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι στα υβριδικά πάνελ με περοβσκίτη το ποσοστό απορρόφησης της ηλιακής ενέργειας και μετατροπής της σε ηλεκτρική ανέρχεται σε 30%.

Πέρα από την αποτελεσματικότητα, και το θέμα του κόστους είναι πολύ σημαντικό. Εάν ο περοβσκίτης είναι φθηνότερος από τη σιλικόνη, τότε τα επόμενα χρόνια θα κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των πάνελ από σιλικόνη έχουν υποχωρήσει κατά 100% περίπου την τελευταία δεκαετία.