Η υλοποίηση επενδύσεων θεωρείται από τη διοίκηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος το «κλειδί» για την περαιτέρω ανάπτυξη της

Η υλοποίηση επενδύσεων θεωρείται από τη διοίκηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος το «κλειδί» για την περαιτέρω ανάπτυξη της. 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποφάσισε την εισαγωγή της, την περασμένη Άνοιξη, στο ελληνικό Χρηματιστήριο, προκειμένου να διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια, που της επιτρέπει να προωθήσει τους επενδυτικούς σχεδιασμούς της, εγκαταλείποντας σε αυτή τη φάση τη σύμπραξη με στρατηγικό επενδυτή.

Σήμερα η εταιρία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 171 MW σε ΑΠΕ, έχει υπό κατασκευή άλλα 94 MWκαι στα σκαριά είναι επιπλέον 350 MW, από τα οποία θα προκύψουν περί τα 100 MW νέας γενιάς ΑΠΕ. Η εταιρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στην πρώτη πεντάδα των εταιριών με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα, διαθέτοντας σήμερα το 10% της συνολικής αγοράς.

Από τα τέσσερα νέα έργα που κατασκευάζονται τα δύο είναι αιολικά πάρκα, εκτός από ένα υδροηλεκτρικό 5 MWκαι ένα φωτοβολταϊκό 2 MW. Τα δύο από αυτά, που βρίσκονται στην Πελοπόννησο και τη Θράκη εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα υπόλοιπα, στην Πελοπόννησο, στα τέλη του 2015, με αρχές 2016.

Με την ολοκλήρωση αυτού του επενδυτικού πλάνου η εταιρία θα συνεχίσει την επιθετική ανάπτυξη της από το 2016 και μετά με νέας γενιάς ΑΠΕ, από τη «δεξαμενή» των 350 MW, που διαθέτουν ήδη έτοιμους περιβαλλοντικούς όρους. Συνολικά προγραμματίζεται να προωθηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για επιπλέον 100 MW.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Άνεμος Θόδωρος Σιετής, μιλώντας στο energia. gr, εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν σχεδίασε ποτέ μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική και ο όποιος σχεδιασμός περνούσε μέσα από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει, όπως είπε, με την επόμενη μέρα στην αγορά να περιλαμβάνει πλέον όχι τα feed in tariffs, αλλά τα feed in premium. «Πιστεύουμε ότι προς τα εκεί οδεύουμε, έστω και με καθυστέρηση 3ετίας».

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Σιετής είναι η καθυστέρηση των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ. «Σαφώς, και επηρεάζει την ανάπτυξη των εταιριών», τόνισε. «Γι αυτό και επιλέξαμε το Χρηματιστήριο για να συνεχίσουμε την ανάπτυξη μας, εν μέσω κρίσης».

Η ελληνική αγορά ΑΠΕ έχει περιθώρια ανάπτυξης, όπως υποστηρίζει ο κ. Σιετής. Σήμερα στην Ελλάδα αντιστοιχούν, όπως είπε, 150 KVΑΠΕ ανά κάτοικο, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν 3πλάσια νούμερα. Καθώς οι ΑΠΕ είναι επιλογή και της Ε.Ε. η Άνεμος δηλώνει την απόφαση της να συνεχίσει να επενδύει στον τομέα αυτό και στα επόμενα χρόνια.