Η πυρηνική... διπλωματία έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Τουρκία, Ινδία, Βραζιλία είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες ήδη οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με μία πλειάδα άλλων χωρών όπως για παράδειγμα το Ιράν

Η πυρηνική... διπλωματία έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Τουρκία, Ινδία, Βραζιλία είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες ήδη οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με μία πλειάδα άλλων χωρών όπως για παράδειγμα το Ιράν.

Στην πραγματικότητα, πέραν από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η στρατηγική αυτή και ο οποίος είναι τεράστιος, η υλοποίηση τέτοιων συμφωνιών σίγουρα επηρεάζει και τη διπλωματία.

Ήδη, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ρωσικού σχεδιασμού Πυρηνικός Σταθμός «Ακούγιου» στην Τουρκία θα κατασκευαστεί -για πρώτη φορά- στη βάση της αρχής «πληρώνω - κατέχω - εκμεταλλεύομαι», που σημαίνει, ότι η ρωσική κατασκευάστρια εταιρία θα είναι ο ιδιοκτήτης του πυρηνικού σταθμού. Φυσικά, αυτό το project θα είναι μια μεγάλη επένδυση, της τάξης των 20 δισ. δολαρίων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού έχει προγραμματιστεί για το 2022.

Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του στο ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, πριν από λίγες μέρες, πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει μέχρι και 25 πυρηνικές μονάδες στην Ινδία.

«Πέρα από την κατασκευή των νέων μονάδων ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Κουντακουλάμ (ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη νότια Ινδία), αναμένουμε την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ορίσει τον χώρο για την κατασκευή ενός νέου -ρωσικού σχεδιασμού- πυρηνικού εργοστασίου», επεσήμανε ο Πούτιν, επισημαίνοντας πως οι πόροι της Ρωσίας επιτρέπουν την οικοδόμηση έως και 25 μονάδων πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία.

«Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι νέες μονάδες πιθανόν να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ινδίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Πούτιν, επικαλούμενος εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων: «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σκοπεύουμε να συζητήσουμε τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Ναρέντρα Μόντι».

Παράλληλα, η Μόσχα και το Ριάντ συνομιλούν για συνεργασία στο νευραλγικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικό σκοπό. Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων είναι το χτίσιμο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία. Τα πολιτικά εμπόδια πάντως, είναι τεράστια. Ανάλογες συζητήσεις όμως γίνονται και με το Ιράν.

Η ρώσικη κρατική εταιρία, «Rosatom», χτίζει ή πρόκειται να κατασκευάσει αντιδραστήρες στην Τουρκία, στην Ινδία, στη Σλοβακία, στο Βιετνάμ, στο Μπαγκλαντές και στην Κίνα. Σχεδιάζεται επίσης να κατασκευαστούν με ρωσική τεχνογνωσία στην Ιορδανία, στη Φινλανδία, στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες.

Στον κατασκευαστικό τομέα μονάδων Πυρηνικών Σταθμών, η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερο από το 16% της παγκόσμιας αγοράς. Η «Rosatom», κατέχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς στην παροχή υπηρεσιών εμπλουτισμού ουρανίου και το 17% της αγοράς για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων.