Σε μια κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων που θέλουν το Ριάντ να επιδιώκει συνειδητά την πτώση των τιμών του πετρελαίου στο πλαίσιο πολιτικών σκοπιμοτήτων προέβη χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναϊμί
Σε μια κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων που θέλουν το Ριάντ να επιδιώκει συνειδητά την πτώση των τιμών του πετρελαίου στο πλαίσιο πολιτικών σκοπιμοτήτων προέβη χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναϊμί, που χαρακτήρισε το φθηνό πετρέλαιο «προσωρινό» πρόβλημα και το απέδωσε στην εκτός ΟΠΕΚ αυξημένη προσφορά σε μια στιγμή μειωμένης ζήτησης.

 «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι μια προσωρινή κατάσταση που θα παρέλθει», τόνισε ο κ. Ναϊμί, αλλά υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι κερδοσκόποι» όταν προκαλούν αστάθεια στην αγορά. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Αλ Ναϊμί, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί μόλις ανακτήσει την κεκτημένη ταχύτητα η παγκόσμια οικονομία.

Σχολιάζοντας την απόφασή του ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο της παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ο κ. Αλ Ναϊμί υποστήριξε πως ήταν δύσκολο τόσο για το Ριάντ όσο και για άλλες χώρες του διεθνούς καρτέλ να μειώσουν την παραγωγή, καθώς αυτό θα επέφερε μείωση του μεριδίου αγοράς τους στο υφιστάμενο διεθνές περιβάλλον. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήταν μειωμένες κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. 

Ο Σαουδάραβας υπουργός παραδέχθηκε, πάντως, πως σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ, το Ριάντ έχει την πολυτέλεια να αντέξει μια περίοδο μειωμένων τιμών χάρη στα μεγάλα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Σαουδικής Αραβίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο οι φτωχότερες χώρες-μέλη του, όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Νιγηρία, άσκησαν πιέσεις για μείωση της παραγωγής προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές.

Μολονότι η παρέμβαση του Σαουδάραβα υπουργού έδωσε παροδικά ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», με το Brent να ενισχύεται κάποια στιγμή κατά 1,75 δολάρια στα 62,64 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια ο «μαύρος χρυσός» υποχώρησε εκ νέου. Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 55,61 δολάρια το βαρέλι και το Brent είχε υποχωρήσει ξανά σε επίπεδα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Από τον Ιούνιο, οπότε άρχισε η υποχώρηση του πετρελαίου, το αργό ΗΠΑ έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 44,1% και το Brent κατά περίπου 45,54%.

Πηγή: kathimerini.gr