Εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε χθες στις αγορές της Ρωσίας, μετά το «κραχ» της Τρίτης.

Εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε χθες στις αγορές της Ρωσίας, μετά το «κραχ» της Τρίτης. Έτσι, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας έφτασε να ενισχύεται κατά 18%, υπερκαλύπτοντας τις προχθεσινές απώλειες, που ήταν οι μεγαλύτερες σε ημερήσια βάση μετά τον Νοέμβριο του 2008. Επίσης, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ενισχυόταν κατά σχεδόν 13%, για να πέσει κάτω από τα 60 ρούβλια ανά δολάριο, όταν ενδοσυνεδριακά την Τρίτη είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 80 ρούβλια.

«Η χώρα διαθέτει τους απαραίτητους νομισματικούς πόρους για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της. Έχει, επίσης, τα μέσα της χρηματαγοράς για να διασφαλίσει την αντίστοιχη ζήτηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης -επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, ότι το ρούβλι είναι αδικαιολόγητα υποτιμημένο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε, επίσης, δεν είναι στις προθέσεις του να επιβάλει ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Όσο για την κεντρική τράπεζα, όχι απλώς εμφανίστηκε απολύτως έτοιμη να διαθέσει και άλλα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει το ρούβλι (ακόμη και για πωλήσεις χρυσού έκαναν λόγο τα διεθνή δημοσιεύματα), αλλά διαμήνυσε στις ρωσικές τράπεζες ότι μπορούν, για την ώρα, να μην εγγράψουν στους ισολογισμούς τους ζημίες που προκαλούνται από τις δραματικές διακυμάνσεις των αγορών.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Γιατί οι αγορές αντέδρασαν έτσι χθες και όχι μετά την προχθεσινή μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού -από το 10,5% στο 17%; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για τεχνική, κυρίως, αντίδραση, καθώς πολλοί σπεύδουν να καλύψουν θέσεις και σορταρίσματα αξίας πολλών δεκάδων δισ. Μια άλλη ερμηνεία παραπέμπει στα όσα αναμένεται να πει σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, καθώς ορισμένοι διαβλέπουν σημάδια υποχώρησης από την πλευρά του Κρεμλίνου, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες εμφανίστηκαν χθες ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία και την απειλή οικονομικής κατάρρευσης. «Δεν συμφέρει κανέναν να βυθιστεί η Ρωσία στην ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, την παραμονή της διήμερης Συνόδου Κορυφής, όπου αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 18/12/2014)