Βήματα προς τα πίσω καταγράφονται στη ζήτηση φυσικού αερίου της χώρας μας. Το 2014 η ετήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 7,5 TWh, ποσότητα που είναι αντίστοιχη με αυτή του 2005, δηλαδή, μία δεκαετία πίσω. Συνολικά, για το τρέχον έτος η πτώση στις πωλήσεις της ΔΕΠΑ φθάνουν αθροιστικά στο 25%

Βήματα προς τα πίσω καταγράφονται στη ζήτηση φυσικού αερίου της χώρας μας. Το 2014 η ετήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 7,5 TWh, ποσότητα που είναι αντίστοιχη με αυτή του 2005, δηλαδή, μία δεκαετία πίσω. Συνολικά, για το τρέχον έτος η πτώση στις πωλήσεις της ΔΕΠΑ φθάνουν αθροιστικά στο 25%.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γ. Σπανούδης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα, με αντικείμενο τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Όπως είπε ο ίδιος, η εταιρία αναζητά λύσεις, ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει τόσο στα νησιά, όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Οι λύσεις αυτές έχουν να κάνουν με virtual pipelines. Ο ίδιος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νορβηγίας, που παρουσιάζει τις ίδιες ιδιαιτερότητες με την Ελλάδα, αλλά έχει καταφέρει να διοχετεύσει φυσικό αέριο παντού. «Να τους φέρουμε, για να μας μάθουν πώς το έκαναν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπανούδης εξέφρασε την άποψη ότι «η ΔΕΠΑ δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της». Αντίθετα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών. Όπως είπε, μετά την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της η εταιρία δεν είχε plan B για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Χρειάζεται, τόνισε, να εισαχθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο και σε ένα ενεργειακό Χρηματιστήριο, προκειμένου να διασφαλίσει αυτοδύναμη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την επέκταση της. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να προσανατολισθεί σε εμπορικό χαρακτήρα και να αποκτήσει πελατοκεντρική αντίληψη. «Χρειαζόμαστε νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να διοχετεύσουμε παντού το φυσικό αέριο», τόνισε ο ίδιος.

Η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας είναι κρίσιμης σημασίας για το ΔΕΣΦΑ, τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Κ. Ξιφαράς. Έτσι, θα καταφέρει, όπως είπε, να αυξήσει τη χωρητικότητα της κατά 73% από το 2016. Ο ΔΕΣΦΑ, επισήμανε, θα συνδράμει στην προσπάθεια η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο φυσικού αερίου, ενώ σε συνεργασία με τη βελγική Fluxys θα δημιουργηθεί εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.

Στη δραστηριότητα της M&M Gas αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Π. Κανελλόπουλος. Όπως είπε, έως τώρα έχει φέρει 28 φορτία, εδραιώνοντας τη θέση της ως εμπορική εταιρία. Το μερίδιο στην αγορά της M&M to 2012 ήταν 10%, μειώθηκε το 2013, για να φθάσει φέτος στο 5%. «Φέραμε την αύξηση της χρήσης της Ρεβυθούσας», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την, μάλιστα, «διαμάντι» και ως ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κανελλόπουλος, η εταιρία για πρώτη φορά προμήθευσε πριν από τρεις εβδομάδες σε Έλληνα πελάτη της φυσικό αέριο μέσω αγωγού. «Έγινε η αρχή και περιμένουμε τη συνέχεια».

Αναφερόμενος στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα είπε ότι έχει φθάσει στα 3 δισ. κ.μ. και υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η πίτα της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τους περιφερειακούς κόμβους φυσικού αερίου, εξέφρασε την άποψη ότι είναι χρήσιμοι, αλλά θα πρέπει πρώτα να αρθούν τα εμπόδια σε γειτονικές χώρες και να θεσμοθετηθεί πλαίσιο για τις εικονικές συναλλαγές. Σχολιάζοντας, τέλος, τις δημοπρασίες φυσικού αερίου, είπε ότι δεν αλλάζει κάτι στην αγορά, απλά οι πελάτες της ΔΕΠΑ παίρνουν τις εκπτώσεις μέσω αυτής της διαδικασίας.