Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα: Συμφωνία - Πλαίσιο για τους Στόχους Μείωσης των Ρύπων

Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα: Συμφωνία - Πλαίσιο για τους Στόχους Μείωσης των Ρύπων
energia.gr
Δευ, 15 Δεκεμβρίου 2014 - 09:22
Σε συμφωνία-πλαίσιο για τους στόχους που θα θέσει η κάθε χώρα στη μείωση ρύπων κατέληξαν οι 190 χώρες που συμμετείχαν στη μαραθώνια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Περού για το κλίμα. Θετική αντίδραση από την ΕΕ
Σε συμφωνία-πλαίσιο για τους στόχους που θα θέσει η κάθε χώρα στη μείωση ρύπων κατέληξαν οι 190 χώρες που συμμετείχαν στη μαραθώνια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Περού για το κλίμα.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην «παράταση» της διάσκεψης, στοχεύει να θέσει τη βάση για τις συνομιλίες του επόμενου χρόνου στο Παρίσι, όπου και κάθε χώρα θα κληθεί να αναλάβει δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, σε έγγραφο τεσσάρων σελίδων ζητείται από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του νέου έτους, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού το 2015.

Το κείμενο καθυσήχασε τις αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, που φοβόντουσαν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις πλούσιες χώρες.

«Πήραμε αυτό που θέλαμε», είπε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβεντεκάρ, προσθέτοντας ότι το κείμενο αναφέρει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ηγηθούν της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, άρωντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα ο Τζαβεντεκάρ επεσήμανε ότι η συμφωνία ξεκαθαρίζει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Θετική Αντίδραση από την ΕΕ

Η ΕΕ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Λίμα κι εκτίμησε ότι αυτή συνιστά «ένα βήμα μπροστά» προς τη σύναψη παγκόσμιου συμφώνου στη διάσκεψη, στο Παρίσι, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2015.

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι με τη συμφωνία της ζητείται από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τρόπο «σαφή, διαφανή και κατανοητό».