Energia Αποκλειστικό - Βελγική και Ισπανική Λύση για την Πώληση του ΔΕΣΦΑ

Energia Αποκλειστικό - Βελγική και Ισπανική Λύση για την Πώληση του ΔΕΣΦΑ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 3 Δεκεμβρίου 2014 - 10:47
Αποκλειστικό energia. gr: Η λύση στο αδιέξοδο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ μιλά βελγικά και ισπανικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τη νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση ποσοστού από το 66% της Socar σε δύο συν-εταίρους της στον TAP, τη βελγική Fluxys και την ισπανική Enagas. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν τη λύση αυτή θα αποδεχθεί η Socar

Αποκλειστικό energia. gr:

Η λύση στο αδιέξοδο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ μιλά βελγικά και ισπανικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia. gr, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τη νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση ποσοστού από το 66% της Socar σε δύο συν-εταίρους της στον TAP, τη βελγική Fluxys και την ισπανική Enagas. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν τη λύση αυτή θα αποδεχθεί η Socar.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, συνεπικουρούμενη από τη νέα Κομισιόν, προβάλει ισχυρό βέτο για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία, με το σκεπτικό ότι δεν συνάδει με τις επιταγές του τρίτου ενεργειακού πακέτου για τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων από εταιρίες τρίτης χώρας. Και από τις θέσεις της αυτές, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, δεν προτίθεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Έτσι, η πρόταση που είχε αφήσει να διαρρεύσει η DG Comp, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, να μεταβιβάσει η Socar ποσοστό 17% από το 66% σε ευρωπαϊκή εταιρία παρέμενε πάντα στο τραπέζι, έστω κι αν δημιουργήθηκε στο μεσοδιάστημα ένα κλίμα αισιοδοξίας, ότι η πώληση βαίνει προς ολοκλήρωση, μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε το ελληνικό δημόσιο, με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της ΡΑΕ επί του ΔΕΣΦΑ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Socar είχε απορρίψει τότε την προοπτική να εκχωρήσει μερίδιο από το ποσοστό που επιδιώκει να ελέγχει στο ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, με δεδομένο το ενδιαφέρον της Fluxys για το ΔΕΣΦΑ, που επικαιροποιήθηκε και με την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν στην Αθήνα, για τη δημιουργία εικονικού σημείου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, φαίνεται ότι καλλιεργείται το έδαφος για την προώθηση της παραπάνω λύσης, ώστε να μην ακυρωθεί η πώληση του στη Socar. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia. gr, διερευνάται η δυνατότητα μετοχικής συμμετοχής στο ΔΕΣΦΑ και της Fluxys και της Enagas, ώστε να «σπάσει» η ισχυρή παρουσία της Socar στο Διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. Η λύση αυτή, μάλιστα, αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στις Βρυξέλλες. Το δύσκολο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να χρειασθεί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Μία εναλλακτική λύση που συζητείται είναι να παραχωρηθεί ποσοστό στις δύο ευρωπαϊκές εταιρίες από τη Socar, μετά το τυπικό «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και την Κομισιόν. Βέβαια όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της συναίνεσης του Αζερμπαϊτζάν. Ενδεχομένως, η όλη υπόθεση να διευκολύνεται και προφανώς γι αυτό και συζητείται, επειδή Fluxys και Enagas είναι ήδη συν-έταιροι της Socar στον TAP, με ποσοστά 19 και 16% αντίστοιχα, οπότε φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα συνεργασίας.

Πάντως, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι ότι αν η Socar δεν αποδεχθεί τη μελετώμενη λύση, τότε η πώληση του ΔΕΣΦΑ δεν θα προχωρήσει. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει επιβάλει νέο, ενδελεχή έλεγχο για την εξαγορά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει πίσω, επιτρέποντας σε μια τρίτη χώρα να αποκτήσει πλειοψηφικό έλεγχο σε δίκτυο ευρωπαϊκής χώρας. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο οι Βρυξέλλες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Fluxys είναι ο Διαχειριστής του βελγικού συστήματος φυσικού αερίου και η Enagas ο τεχνικός διαχειριστής του αντίστοιχου ισπανικού δικτύου και πιστοποιημένος ανεξάρτητος TSO στην Ε.Ε. Στην περίπτωση που εντέλει εφαρμοσθεί η παραπάνω λύση εκτιμάται ότι ο ΔΕΣΦΑ, αλλά και το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, θα αναβαθμισθούν εντυπωσιακά.